Fritt Ords Honnør til Else Michelet

16. oktober 2014

Pressemelding 18. juni 2009

Fritt Ords Honnør tildeles Else Michelet for hennes mangfoldige journalistiske virke og særlig for å ha utviklet det originale, frittalende og humoristiske programmet ”Hallo i uken” i NRK P2.

Honnøren overrekkes torsdag 25. juni 2009, kl. 11.00, i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo. Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Nestleder Georg Fr. Rieber-Mohn vil holde begrunnelsestalen på vegne av Fritt Ords styre.

Med honnøren følger et pengebeløp på kr 50 000.

”Hallo i uken” var Else Michelets programidé. Det nye programmet startet med Nils Rykken ved roret i 1989, og høsten 1990 overtok Else Michelet og Kai Sibbern. Fra 1993 har Else Michelet vært produsent alene. Else Michelet slutter nå i ”Hallo i uken”. Andre oppgaver venter i NRK radio.

Som kringkastingsmedarbeider i NRK har Else Michelet siden slutten av 1960-tallet arbeidet blant annet med programpostene ”Natt-ta-ta”, ”Nattmat” og ”Nattergalen”. Hun har jobbet i ”Nitimen” og ”Reiseradioen”. Michelet står også bak egne satiriske serier som ”Dus med Dem”, ”Med Rot i Virkeligheten” og ”Bare barnemat”.

Else Michelet debuterte som kabaretartist på Den Nationale Scene i Bergen i 1976 med ”Skapningens herre og andre eventyr”. Forestillingen ”Hadde vi vinger” på Vertshusteatret på Torshov er en annen av mange egne forestillinger. Hun skrev kabareten ”En gutts lykke” sammen med Tor Arne Johnsen for Oslo Nye Teater i 1979. I forbindelse med 100-årsjubileet for Norsk Kvinnesaksforening ble kabareten ”Hjemme, borte, uavgjort” satt opp på Riksteatret.

Michelet har skrevet flere bøker med feministiske innfallvinkler. Boken Sin egen herre. Eventyr og annet ugress ble utgitt i 1979. En annen historie fra 1981 ble en bestselger, og dramatisert for TV. I 1988 kom romanen Ariadnes tråd. Et reiseliv, og i 2000 ble – og det som verre var. Eventyr på avveie publisert.

Else Michelet har oversatt blant annet Er det ikke mitt liv, kanskje? og Underskriften av Brian Clarke, likeså Tre kvinnemonologer av Dario Fo og Franca Rame og En anarkists tilfeldige død av Dario Fo.

Else Michelet ble født i 1942 i Trondheim, og hun er utdannet cand.mag. med fagene engelsk, fransk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin, februar 2025.

Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

5. februar 2025

Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør for sitt uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.
Som en markant stemme har Gaulin satt søkelys på noen av vår tids mest krevende og kontroversielle samfunnsutfordringer.

PANELSAMTALE: Jacob Geller, Elise Dybvig, Rune Håkonsen, Asbjørn Slettemark. Ordstyrer var Frida Hemstad Danmo.

Kulturkritikk for en ny tid

25. januar 2025

Jacob Geller er en anerkjent videoessayist på YouTube med bred appell. Med utgangspunkt i dataspill får han millioner av seere til å omfavne dyptpløyende analyser der han boltrer seg i temaer som skrekk og kunst, arkitektur, politikk og samfunnsspørsmål.

Møt ham i Oslo 12. februar i panelsamtale med norske journalister der de vil diskutere hvordan kulturjournalistikken kan fornye seg uten å bli lett og triviell.

Det blir også workshop med Jacob Geller i Oslo 14. februar.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.