Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser for 2009 til Russland og Øst-Europa

23. februar 2009

Fritt Ord i Oslo og ZEIT-Stiftung i Hamburg tildeler presseprisene “Fri Presse Russland” og “Fri Presse Øst-Europa” for 2009 til fire journalister og tre aviser fra Russland, Aserbajdsjan, Hviterussland, Armenia og Georgia. Prisbeløpene er på til sammen 1,1 millioner kroner eller 130 000 euro.

Zoya Svetova og Roman Shleynov fra Russland, Natiq Gavadli fra Aserbajdsjan og Marianna Grigoryan fra Armenia får de fire journalistprisene. Avisprisene går til Azaliq fra Aserbajdsjan, Novy Chas fra Hviterussland og Batumelebi fra Georgia.

Nominasjonene av årets presseprisvinnere viser at situasjonen for presse- og ytringsfrihet er forverret i flere østeuropeiske land. Angrep på uavhengig presse illustreres med endeløse søksmål frembrakt av myndighetene overfor journalister, redaktører og aviser. Myndighetene bruker bestemmelser om ærekrenkelser for å hindre undersøkende journalistikk, begrense offentlig debatt og slå ned på åpen kritikk av myndigheter, embetspersoner eller andre mektige aktører.

For flere av prisvinnerne er trusler, avhør, ransakelser, innbrudd, arrestasjoner, fengslinger og fysiske angrep en del av hverdagen. På grunn av utstrakt selvsensur kan det være vanskelig for kritiske journalister å finne aviser som er villige til å publisere deres artikler.

Presseprisene utdeles den 3. juni 2009 i Det Norske Nobelinstitutt i Oslo.

Presseprisvinnerne – Fri Presse Russland og Fri Presse Øst-Europa – 2009:

Russland

Zoya Svetova er freelancejournalist med base i Moskva, hvor hun har skrevet for aviser som Novye Izvestia og Russkii Kurier. I dag publiserer hun artikler i det kaukasiske magasinet Dosh og internettavisen Yezhenedel’nyi Zhurnal (www.ej.ru). Zoya Svetova er i særlig grad opptatt av å informere om brudd på menneskerettighetene i Russland. Hun retter søkelyset mot vilkårene i det russiske rettssystemet og umenneskeligheten i straffeforfølgelsene. Hun relaterer den juridiske situasjonen i regionene til landets internasjonale forpliktelser. Zoya Svetova er en engasjert, modig og veltalende journalist. Hun ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Roman Shleynov er redaktør for undersøkende journalistikk i Novaya Gazeta i Moskva. Hans faktarike, grundige og metodiske artikler handler i stor grad om korrupsjon og mangel på transparens i det russiske statsapparatet. Roman Shelynov har nylig skrevet en lengre serie om forbindelsen mellom høyere russiske embetsmenn og næringslivet. Han ble nominert av Rosemary Armao, assisterende professor i journalistikk ved State University of New York, og The Journalism Development Group LLC i Sarajevo. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Aserbajdsjan

Natiq Gavadli arbeider som journalist for den opposisjonelle avisen Bizim Yol i Baku. Hans skarpsindige og kritiske analyser tematiserer ofte korrupsjon og avdekker brudd på menneskerettighetene i Aserbajdsjan. Natiq Gavadli står bak en rekke interessante intervjuer hvor han diskuterer aktuelle temaer med kjente politikere og eksperter. Han ble nominert av Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation, Oslo, Norsk PEN og Rauf Mirkadirov, som er politisk kommentator i Aserbajdsjan. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Azaliq er en av de få og kritiske dagsavisene i Aserbajdsjan. Avisen tilhører den opposisjonelle pressen som har en kompromissløs holdning overfor regjeringen. Som en av de viktigste kritiske avisene blir Azaliq utsatt for tallrike angrep fra myndighetene. Avisens sjefredaktør Ganimat Zahidov og hans bror Sakit Zahidov, som er poet og journalist, er i dag fengslet for sitt journalistiske virke. Azaliq spiller en sentral rolle i den journalistiske utdannelsen. Mange uavhengige og opposisjonelle journalister i Aserbajdsjan har lært sitt håndverk her. Avisen ble nominert av Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation, Oslo, Norsk PEN og Rauf Mirkadirov, som er politisk kommentator i Aserbajdsjan. Prisbeløpet er på 30 000 euro.

Hviterussland

Novy Chas er en betydningsfull ukeavis i Minsk som arbeider innenfor et politisk og kulturelt felt. Avisen setter ytringsfrihet og demokratiske prinsipper høyt. Ukeavisens analytiske og litterære tekster skrives på hviterussisk, og formidler dermed en språklige dimensjon av nasjonal identitet til sine lesere. Hver måned utgir Novy Chas et supplement kalt ”Hviterussland i litteraturen”, hvor demokratiske forfattere og poeter kan publisere sine arbeider. Til tross for permanent press fra myndighetene har ikke avisen skiftet kurs eller gjort seg til gjenstand for selvsensur. Avisen ble nominert av The Belarusian independent news agency BelaPan, Union of Belarusian Writers Public Association, The Belarusian Association of Journalists (BAJ) og Gernot Erler, Staatsminister im Auswärtigen Amt i Berlin. Prisbeløpet er på 30 000 euro.

Armenia

Marianna Grigoryan er freelancejournalist basert i Yerevan Hun har tidligere vært reporter og redaktør for nettavisen ArmeniaNow (www.armenianow.com). I dag arbeider hun hovedsakelig for nettavisen EurasiaNet (www.eurasianet.org). Marianna Grigoryan skriver uavhengig om både innen- og utenrikspolitiske emner. Hennes reportasjer er analytiske og perspektivrike. Hun ble nominert av Ruben Mangasaryan, sjefredaktør i National Geographic TravelerArmenia, og direktør i Patker Photo Agency. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Georgia

Batumelebi er en uavhengig og innovativ ukeavis som utgis i Batumi, hovedstad i den autonome republikken Adsjaria. I løpet av de siste to årene har Batumelebi utviklet seg fra å være en regionavis til å bli en riksavis som gir et solid og svært profesjonelt bidrag til det georgiske presselandskapet. Avisen er et eksempel på pressefrihet, journalistiske prinsipper og menneskelig mot. Avisen ble nominert av Günter Verheugen, som er visepresident i EU-kommisjonen, og Benita Ferrero-Waldner, som er kommissær i EU-kommisjonen. Prisbeløpet er på 30 000 euro.

Avgjørelsene er tatt av en uavhengig jury, som består av Falk Bomsdorf (Moskva), Jo Groebel (Berlin), Gro Holm (Oslo), Theo Sommer (Hamburg), Michael Thumann (Istanbul), Vibeke Sperling (Oslo/København), Markus Wehner (Berlin) og Hans-Georg Wieck (Berlin).

Presseprisene søker å styrke journalistenes uavhengige rolle, til tross for represalier og økonomiske vanskeligheter, og deres vilje til ikke å la seg skremme av sensur og til å motstå selvsensur.

Nyheter

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

7. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.