Fritt Ords Pris 2022 til den russiske nettavisen Meduza

10. mai 2022

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2022 tildeles den russiske nettavisen Meduza for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk.

PRESSEMELDING 10.05.2022:

Den uavhengige nettavisen Meduza er i dag en av de viktigste nyhetskildene til grundig og objektiv nyhets- og featurejournalistikk om og fra Russland og den nærliggende regionen. Den rapporterer gjennom sitt nettverk av journalister i flere land både til Russland og til et internasjonalt publikum, på russisk og engelsk.

– Meduza har blitt en viktig stemme for faktabasert og troverdig journalistikk i Russland, som et alternativ til myndighetenes propaganda, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann. – Meduza retter oppmerksomheten mot krigen slik den foregår på bakken i Ukraina, det internasjonale politiske spillet og den pågående informasjonskrigen. De retter også oppmerksomheten mot sivile som er berørt av krigen, fortsetter hun.

Galina Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier, men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru.

Meduza er i dag det største uavhengige russiske mediet og en av de ti mest siterte internettkildene på russisk. De når ut til millioner av unike brukere, og den pågående krigen har gitt plattformen et enda større publikum fra hele verden. Meduza ble stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter våren 2021, og etter at Russland gikk til krig mot Ukraina ble de blokkert i Russland av det statlige sensurorganet Roskomnadzor.

– Siden starten på Russlands krig mot Ukraina har hundretalls russiske journalister måttet flykte fra landet, mange fordi de risikerer 15 års fengsel for å gjøre jobben sin, sier Grete Brochmann. – Det har blitt stadig vanskeligere å få tilgang til pålitelig dekning av den virkelige situasjonen i Russland, både økonomisk, politisk og kulturelt. Fritt Ord ønsker med denne prisen å fremheve det viktige arbeidet Meduza gjør som en troverdig nyhetskilde for både det russiske og det internasjonale samfunnet, sier Brochmann.

– Til tross for at nettstedet vårt er blokkert, fortsetter folk i Russland å lese Meduza, sier utgiver Galina Timchenko. – Vi har investert mye ressurser i å utvikle tekniske løsninger som lar folk i Russland fortsette å lese vår journalistikk. Dette inkluderer mobilappen vår, som kan omgå blokkering, i tillegg til nyhetsbrevene og Telegram-kanalen vår, som har mer enn en million abonnenter. Vi forstår hva leserne våre trenger. De trenger nyhetene, men også vissheten om at vi fortsetter å arbeide og kjempe for sannheten. Dette gir dem håp, sier Timchenko.

Ivan Kolpakov er sjefredaktør i Meduza. Foto: Dag Robert Jerijervi / Kampanje

– Vi lanserte Meduza i Riga, Latvias hovedstad, i 2014. Vi bestemte oss for å opprette denne redaksjonen i eksil, og fordi redaktørene våre forberedte seg på det verste helt fra begynnelsen, har denne strategien hjulpet oss med å overleve den fullstendige ødeleggelsen av uavhengig journalistikk i Russland som nå skjer åtte år senere, i hvert fall inntil videre. En av grunnene til at vi overlever er den utrolige støtten fra våre journalistkolleger rundt om i verden. Journalister, redaksjoner og ytringsfrihetsorganisasjoner har bidratt til å synliggjøre arbeidet vårt. Å motta Fritt Ords Pris er virkelig inspirerende og styrkende, sier Meduzas sjefredaktør Ivan Kolpakov.

Fritt Ords Pris
Fritt Ords Pris er stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo mandag 23. mai 2022.

Kontakt:

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord
908 68 139 / knut.olav.amas@frittord.no

Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord
992 78 730 / grete.brochmann@sosgeo.uio.no

Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord
916 13 340 / bente.roalsvig@frittord.no

Katerina Abramova, kommunikasjonssjef i Meduza
Signal: +371 26 090 387 / abramova@meduza.io

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.