Frykter for sikkerheten til presseprisvinner Khadija Ismayilova i Aserbajdsjan

16. oktober 2014

Gravejournalisten Khadija Ismayilova setter gjennom sitt arbeid fokus på den omfattende korrupsjonen i Aserbajdsjan, og ble i 2012 tildelt Fritt Ord og Zeit Stiftungs Pressepris. Ismayilova er utsatt for en omfattende svertekampanje, og har nylig fått reiseforbud av aserbajdsjanske myndigheter.

Human Rights House Foundation har i dag i et brev til norske myndigheter bedt Den norske ambassaden i Baku om å protestere mot de seneste anklagene, samt oppfordret ambassaden om å være tilstede på Ismayilovas høring fredag 17. oktober kl. 11.30 i Binagadi district court.

Fritt Ord og ZEIT-Stiftungs Pressepriser for Russland og Øst-Europa søker å styrke journalistenes uavhengige rolle, til tross for represalier og økonomiske vanskeligheter, og deres vilje til ikke å la seg skremme av sensur og til å motstå selvsensur.

Juryens begrunnet i 2012 Ismayilovas pris som følger:

Med sine kritiske radioprogrammer for Radio Free Europe/Radio Liberty og artikler om korrupsjon, maktmisbruk og brudd på menneskerettighetene er Khadija Ismayilova fra Baku en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan. Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles.

Khadija Ismayilova ble i 2012 utsatt for tilsvarende press. Les Fritt Ords uttalelse i forbindelse med denne saken:
Internasjonal støtte til Fritt Ords presseprisvinner Khadija Ismayilova.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin, februar 2025.

Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

5. februar 2025

Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør for sitt uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.
Som en markant stemme har Gaulin satt søkelys på noen av vår tids mest krevende og kontroversielle samfunnsutfordringer.

PANELSAMTALE: Jacob Geller, Elise Dybvig, Rune Håkonsen, Asbjørn Slettemark. Ordstyrer var Frida Hemstad Danmo.

Kulturkritikk for en ny tid

25. januar 2025

Jacob Geller er en anerkjent videoessayist på YouTube med bred appell. Med utgangspunkt i dataspill får han millioner av seere til å omfavne dyptpløyende analyser der han boltrer seg i temaer som skrekk og kunst, arkitektur, politikk og samfunnsspørsmål.

Møt ham i Oslo 12. februar i panelsamtale med norske journalister der de vil diskutere hvordan kulturjournalistikken kan fornye seg uten å bli lett og triviell.

Det blir også workshop med Jacob Geller i Oslo 14. februar.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.