Hva hvis Julian Assange blir utlevert?

31. mai 2023

Wikileaks-gründer Julian Assange sitter fengslet i London i påvente av eventuell utlevering til USA. I juni skal saken opp. Hva betyr det for journalister og varslere om han blir utlevert? Prosjektet «Justice, Democracy and Media Freedom» forsøker svare på dette – med blant annet tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn og forfatter Stefania Maurizi på Oslo-besøk i helgen.

Hva kan en utlevering av Assange innebære for undersøkende journalister og varslere i fremtiden? Det er spørsmålet som arrangementene «Justice, Democracy and Media-Freedom» vil stille i et seminar-og debatt-event på Litteraturhuset i Oslo og Universitetet i Oslo.

Forfatteren Stefania Maurizi vil snakke om sin nye bok «Secret Power – Wikileka and its Enemies», fulgt av den batten om ytringsfriheten i lys av saken mot Julian Assange.

Det hele skjer i samarbeidet mellom Universitetet i Oslo og gruppene Setjulianfree.org og Oslo Peace & Justice. Sistnevnte er den konkrete følgen av et event som ble holdt for Julian Assange og Wikileaks i Jakobs-kulturkirke i Oslo i 2022. I januar i år arrangerte gruppen også et støtte-event i St Pancras Church i London der Julian Assange fikk en ytringsfrihetspris.

– Vi vil ikke bare se på offeret Assange, men også på de sakene han har engasjert seg i og som mange deler bekymring for: ytringsfriheten som er under press også i demokratier som de nordiske og europeiske landene, rettssystemet som manipuleres i det skjulte, sier John Yngvar Jones, en av arrangørene.

– I år vil vi heve blikket utover det personlige om overgrep mot varsleren og publisisten Assange, og mer se sammen med sammen kamp for åpenhet, retten til å få del i viktig informasjon der hvor til og med mediene svikter.

Fra paneldebatten. Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Her er deler av programmet

Søndag 4 juni på Litteraturhuset i Oslo

Filmvisning Death in Camp Delta, Guantanamo film av Erling Borgen)

Boklansering av «Secret Power – Wikileka and its Enemies» av Stefania Maurizi. Hun er prisvinnende italiensk gravejournalist fra Il Fatto Quotidiano som har arbeidet med hemmelig Wikileaks-materiale siden 2009. Forfatteren samtaler med Jeremy Corbyn.

Panelsamtale om utfordringer for ytringsfriheten i dagens Europa med Jeremy Corbyn, Arne Ruth, Andrej Hunko, Jonathan Cook, Dr. Deepa Govindarajan Driver, Mansoor Adayfi og Stefania Maurizi.

Utstilling av bilder laget av Guantanamo-fanger.

Mansoor Adayfi t.v.
Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Mandag 5 juni, Kl. 12-14 i Gamle festsal, Universitetet i Oslo

Foredragsserie med blant annet

Stefania Maurizi om funnene i sin bok Secret Power, Wikileaks and its Enemies

Mansoor Adayfi om sine år i Guantanamo-leir.

Dr Deepa Govindarajan Driver om Assange-høringene i Old Bailey, London

Fritt Ord har støttet arrangementene med 100 000 kroner.

Saken er oppdatert 21. juni 2023 med bilder av eventet – og med en endring i programmet (til Mansoor Adayfi)

Nyheter

Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, om ytringsfrihetens rammer

12. oktober 2024

– Som redaktør opplever jeg daglig hvor viktig ytringsfriheten er, men frykter vi innskrenker allerede opparbeidede rammer med stadige små skritt. Et eksempel er retten til å demonstrere eller flagge for eksempel under Pride – sammen retten til å ikke delta i kollektive i ytringer. Det sier nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.

Frie stemmer – 22. juli var det største angrepet på ytringsfrihet i Norge siden andre verdenskrig

6. oktober 2024

Generalsekretær i Norsk PEN og leder av Nobel-komitéen Jørgen Frydnes var daglig leder på Utøya i 12 år.
– Utøya ble gjenreist fordi vi klarte å snakke sammen. Gjennom smerte, sinne og fortvilelse og dialog, har vi skapt en historie om håp, ikke frykt.

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Fra redaksjonen i E24. I forgrunnen sitter leder for brukerdata og AI, Andreas Fosse. Foto: E24

400 000 kroner til å gjøre norsk gravejournalistikk bedre med KI

1. oktober 2024

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene. Radio Folgefonn skal følge kraftpolitikken og hjemfallsretten, og Periskop skal sikre kritikk av utstillinger, film og TV-serier for barn og unge. Se nye tildelinger i journalistikk i september 2024.