Hva hvis Julian Assange blir utlevert?

31. mai 2023

Wikileaks-gründer Julian Assange sitter fengslet i London i påvente av eventuell utlevering til USA. I juni skal saken opp. Hva betyr det for journalister og varslere om han blir utlevert? Prosjektet «Justice, Democracy and Media Freedom» forsøker svare på dette – med blant annet tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn og forfatter Stefania Maurizi på Oslo-besøk i helgen.

Hva kan en utlevering av Assange innebære for undersøkende journalister og varslere i fremtiden? Det er spørsmålet som arrangementene «Justice, Democracy and Media-Freedom» vil stille i et seminar-og debatt-event på Litteraturhuset i Oslo og Universitetet i Oslo.

Forfatteren Stefania Maurizi vil snakke om sin nye bok «Secret Power – Wikileka and its Enemies», fulgt av den batten om ytringsfriheten i lys av saken mot Julian Assange.

Det hele skjer i samarbeidet mellom Universitetet i Oslo og gruppene Setjulianfree.org og Oslo Peace & Justice. Sistnevnte er den konkrete følgen av et event som ble holdt for Julian Assange og Wikileaks i Jakobs-kulturkirke i Oslo i 2022. I januar i år arrangerte gruppen også et støtte-event i St Pancras Church i London der Julian Assange fikk en ytringsfrihetspris.

– Vi vil ikke bare se på offeret Assange, men også på de sakene han har engasjert seg i og som mange deler bekymring for: ytringsfriheten som er under press også i demokratier som de nordiske og europeiske landene, rettssystemet som manipuleres i det skjulte, sier John Yngvar Jones, en av arrangørene.

– I år vil vi heve blikket utover det personlige om overgrep mot varsleren og publisisten Assange, og mer se sammen med sammen kamp for åpenhet, retten til å få del i viktig informasjon der hvor til og med mediene svikter.

Fra paneldebatten. Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Her er deler av programmet

Søndag 4 juni på Litteraturhuset i Oslo

Filmvisning Death in Camp Delta, Guantanamo film av Erling Borgen)

Boklansering av «Secret Power – Wikileka and its Enemies» av Stefania Maurizi. Hun er prisvinnende italiensk gravejournalist fra Il Fatto Quotidiano som har arbeidet med hemmelig Wikileaks-materiale siden 2009. Forfatteren samtaler med Jeremy Corbyn.

Panelsamtale om utfordringer for ytringsfriheten i dagens Europa med Jeremy Corbyn, Arne Ruth, Andrej Hunko, Jonathan Cook, Dr. Deepa Govindarajan Driver, Mansoor Adayfi og Stefania Maurizi.

Utstilling av bilder laget av Guantanamo-fanger.

Mansoor Adayfi t.v.
Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Mandag 5 juni, Kl. 12-14 i Gamle festsal, Universitetet i Oslo

Foredragsserie med blant annet

Stefania Maurizi om funnene i sin bok Secret Power, Wikileaks and its Enemies

Mansoor Adayfi om sine år i Guantanamo-leir.

Dr Deepa Govindarajan Driver om Assange-høringene i Old Bailey, London

Fritt Ord har støttet arrangementene med 100 000 kroner.

Saken er oppdatert 21. juni 2023 med bilder av eventet – og med en endring i programmet (til Mansoor Adayfi)

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.