Hva hvis Julian Assange blir utlevert?

31. mai 2023

Wikileaks-gründer Julian Assange sitter fengslet i London i påvente av eventuell utlevering til USA. I juni skal saken opp. Hva betyr det for journalister og varslere om han blir utlevert? Prosjektet «Justice, Democracy and Media Freedom» forsøker svare på dette – med blant annet tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn og forfatter Stefania Maurizi på Oslo-besøk i helgen.

Hva kan en utlevering av Assange innebære for undersøkende journalister og varslere i fremtiden? Det er spørsmålet som arrangementene «Justice, Democracy and Media-Freedom» vil stille i et seminar-og debatt-event på Litteraturhuset i Oslo og Universitetet i Oslo.

Forfatteren Stefania Maurizi vil snakke om sin nye bok «Secret Power – Wikileka and its Enemies», fulgt av den batten om ytringsfriheten i lys av saken mot Julian Assange.

Det hele skjer i samarbeidet mellom Universitetet i Oslo og gruppene Setjulianfree.org og Oslo Peace & Justice. Sistnevnte er den konkrete følgen av et event som ble holdt for Julian Assange og Wikileaks i Jakobs-kulturkirke i Oslo i 2022. I januar i år arrangerte gruppen også et støtte-event i St Pancras Church i London der Julian Assange fikk en ytringsfrihetspris.

– Vi vil ikke bare se på offeret Assange, men også på de sakene han har engasjert seg i og som mange deler bekymring for: ytringsfriheten som er under press også i demokratier som de nordiske og europeiske landene, rettssystemet som manipuleres i det skjulte, sier John Yngvar Jones, en av arrangørene.

– I år vil vi heve blikket utover det personlige om overgrep mot varsleren og publisisten Assange, og mer se sammen med sammen kamp for åpenhet, retten til å få del i viktig informasjon der hvor til og med mediene svikter.

Assange
Fra paneldebatten. Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Her er deler av programmet

Søndag 4 juni på Litteraturhuset i Oslo

Filmvisning Death in Camp Delta, Guantanamo film av Erling Borgen)

Boklansering av «Secret Power – Wikileka and its Enemies» av Stefania Maurizi. Hun er prisvinnende italiensk gravejournalist fra Il Fatto Quotidiano som har arbeidet med hemmelig Wikileaks-materiale siden 2009. Forfatteren samtaler med Jeremy Corbyn.

Panelsamtale om utfordringer for ytringsfriheten i dagens Europa med Jeremy Corbyn, Arne Ruth, Andrej Hunko, Jonathan Cook, Dr. Deepa Govindarajan Driver, Mansoor Adayfi og Stefania Maurizi.

Utstilling av bilder laget av Guantanamo-fanger.

Assange 2
Mansoor Adayfi t.v.
Foto: Justice, Democracy and Media-Freedom

Mandag 5 juni, Kl. 12-14 i Gamle festsal, Universitetet i Oslo

Foredragsserie med blant annet

Stefania Maurizi om funnene i sin bok Secret Power, Wikileaks and its Enemies

Mansoor Adayfi om sine år i Guantanamo-leir.

Dr Deepa Govindarajan Driver om Assange-høringene i Old Bailey, London

Fritt Ord har støttet arrangementene med 100 000 kroner.

Saken er oppdatert 21. juni 2023 med bilder av eventet – og med en endring i programmet (til Mansoor Adayfi)