Hvorfor snakker ikke arkitekter?

29. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Her kan du se hele debatten i opptak.

Hvor er arkitektene?

Arkitekturopprøret har bidratt til å skape nye diskusjoner om estetikk. Samtidig opererer norske arkitekter i et felt der både store utbyggere og offentlige myndigheter setter mange premisser. Listen over temaer der arkitekter vegrer seg for å ta ordet er lang: kritikk av byggherrer, dårlig kvalitet på nybygg, dårlige konkurransevilkår, Statsbyggs rolle og nå sist Arkitekturopprøret. Hvorfor deltar ikke arkitektene og hvordan kan situasjonen endres?

Debattseminaret vil bringe arkitekter, utbyggere, myndigheter, medier og Arkitekturopprøret sammen til samtale.

Mandag 29.4.24. kl 18.30-21.00
Stiftelsen Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo

Debattdeltagere

Kyrre Sundal, partner i arkitektkontoret Mad: Har arkitekter ytringslyst?

Kristian Hoff-Andersen, medlem i Arkitekturopprøret: Litt for frie stemmer? En refleksjon rundt arkitekturopprøret og yrket

Maren Bjerkeng, utviklingsdirektør i Aspelin Ramm: Welcome to the jungle: Hvordan snakke om arkitektur?

Gaute Brochmann, redaktør i Arkitektur og kritiker i Morgenbladet: – Det er uendelig komplekst. Betraktninger om debattkulturen til Norges kanskje minst frittalende yrkesgruppe
Gaute Brochmans presentasjon (lysark)

Samtaleleder:
Hilde Sandvik

Ingen påmelding nødvendig. Arrangementet strømmes på frittord.no og opptak blir tilgjengelig etterpå.
(Oppdatert 30.4: Eventet lot seg ikke strømme, men videoopptak ligger Fritt Ords YouTube-kanal – lenke øverst i saken)

Eivind Moe, styreleder i Kunst og design i skolen, var blant mange som stilte spørsmål fra salen denne kvelden (utsnitt av video)

Gaute Brochmann, arkitekturkritiker, og Kristian Hoff-Andersen, arkitekt og medlem i Arkitekturopprøret, diskuterer makten Arkitekturopprøret har fått i arkitekturdebatten på kort tid.

Se avrundingsrunden i debatten.

– Kan arkitektene diskutere arkitektur bredere?

– Ja, sa Gaute Brochmann, som etterlyste at arkitektene blir opptatt av språk, og enklere språk, når de skal uttrykke seg.

– Ja, sa Kristian Hoff-Andersen, men de må snakke med med sin arkitektur. Alle liker brutalisme etter tre timers forklaring. bq. Nå har det vært 90 år med modernisme, og fortsatt vil folk heller ha en dorisk søyle enn en glatt vegg. Arkitekter må tørre å kritisere kolleger og komme med eksempler, når de gjør det.

Alle foto og video: Henrik Pryser Libell / for Fritt Ord

Debatten var arrangert av

Vil du motta Fritt Ords gratis nyhetsbrev med invitasjoner og nytt om våre tildelinger og arrangementer? Du kan tegne deg her.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.