7. juni fylte Stiftelsen Fritt Ord 48 år!

7. juni 2022

Institusjonen Fritt Ord ble stiftet 7. juni 1974. Ukjent for mange er at Fritt Ord har sin opprinnelse i kioskkjeden Narvesen.

De fleste tenker gjerne på Narvesen som stedet man stikker innom for å kjøpe seg en matbit på farten, men i årene etter andre verdenskrig var Narvesens Kioskkompani den eneste åpne distribusjonskanalen for aviser og tidsskrifter i Norge. Initiativet til opprettelsen av stiftelsen kom fra Narvesens administrerende direktør Jens Henrik Nordlie, viseadministrerende direktør Finn Skedsmo og høyesterettsadvokat Jens Christian Hauge, som alle tre var veteraner fra andre verdenskrig. Okkupasjonen av Norge med politisk ensretting og forbud mot alle frie meninger var en tydelig påminnelse om at et folkestyre ikke kan leve uten ytringsfrihet. Denne friheten forutsatte ikke bare at alle kunne skrive og si hva de ønsket, men også at innlegg i samfunnsdebatten også nådde frem til landets innbyggere.

For å sikre en permanent åpen distribusjon av aviser og tidsskrifter til befolkningen, og for å bidra til å gi ytringsfriheten et fastere vern, valgte ledelsen i Narvesen å etablere stiftelsen med navnet Institusjonen Fritt Ord 7. juni 1974. Stiftelsen overtok alle aksjene i Narvesen-selskapet, med mål om å sikre selskapets uavhengighet som en ansvarlig eier. Samtidig ble Narvesen fusjonert med Norsk Spisevognselskap, som var et heleid datterselskap av NSB, nå Vy.

Fra starten av hadde Fritt Ord tiltak som støtte til det nyopprettede Institutt for Journalistikk, et stipendprogram for å stimulere belysning av ytringsfriheten og ikke minst Fritt Ords Pris.

Etter hvert som internett skapte nye uttrykks- og distribusjonsmuligheter, og det flerkulturelle mediesamfunnet reiste nye spørsmål om ytringsfrihetens vilkår, valgte Fritt Ord gradvis å slippe de tette båndene til Narvesen. Forbindelsen mellom stiftelsen og bedriften ble avsluttet da Fritt Ord solgte sine siste aksjer i Narvesen i 2001.

I 2024 fyller Fritt Ord 50 år. Dette markeres blant annet ved utgivelse av en kritisk og selvstendig bok om stiftelsens historie fra etableringen i 1974 og frem til i dag. Boken skrives av Hilde Gunn Slottemo, som er professor i historie ved Nord universitet, og skal i tillegg til Fritt Ords historie ta opp i seg og speile den norske og internasjonale samfunnsutviklingen i samme tidsperiode.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.