In Search of a New Constitution: Why Norway Gave Us So Little and So Much

30. oktober 2014

Forskningsrådet, Universitetet i Oslo og Fritt Ord inviterer til forelesning med Albie Sachs i Gamle festsal, Urbygningen UiO, Karl Johans gate 47, torsdag 30. oktober kl. 15.00-16.30.

Den sørafrikanske grunnloven av 1995 er en av verdens mest ambisiøse nyere grunnlover. Albie Sachs, tidligere forfatningsdommer i Sør-Afrika, har stått sentralt både i kampen for å gjøre Sør-Afrika til et demokrati og i arbeidet med å forme grunnloven og anvende den i praksis. Som ung forsvarsadvokat på 50-tallet ble han forfulgt av sikkerhetspolitiet og utsatt for arbeidsforbud og gjentatte fengslinger.

I 1966 måtte han dra i eksil. I alle årene han oppholdt seg i England og Mosambik, fortsatte han å arbeide for ANC. I Maputo ble han i 1988 offer for en bilbombe utplassert av sørafrikansk etterretning, og mistet en arm og synet på det ene øyet.

Sachs vendte hjem i 1990. Som medlem av ANCs nasjonale ledelse og konstitusjonskomité spilte han en avgjørende rolle i forhandlingene som førte til at Sør-Afrika ble et konstitusjonelt demokrati. I 1994 utnevnte president Nelson Mandela Sachs til dommer i den nyopprettede forfatningsdomstolen. Fram til 2009 satt Sachs som en av de elleve dommerne i domstolen. Dette var i en periode da såkalte “landmark rulings” ble utformet og viktige prinsipper i grunnloven ble satt på prøve.

Det unike ved Albie Sachs er kombinasjonen av hans sentrale rolle i de ulike fasene av Sør-Afrikas formende år og hans prinsipielt reflekterende posisjon i dag.

Sachs’ forelesning avslutter 1814-forelesningene. Tidligere har Quentin Skinner, Jan-Werner Müller, Lynn Hunt og Bhikhu Parekh gjestet henholdsvis UiB, UiO, NTNU og UiT. Alle forelesningene i serien er knyttet til det sentrale konstitusjonelle begrepet frihet.

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen