Kortfilmen Tåkedis fra Hartvig Nissen vant Fritt Ord-konkurransen

13. mai 2024

Førsteklassingene Vilma Thomassen, Ameli Olving Sælevik, Anna Vestrheim, Ingeborg Myhren og Johanne Svanberg Hansen fra Hartvig Nissen vgs i Oslo vant Fritt Ord konkurransen 2023-24 med kortfilmen Tåkedis. Tema er unges bruk av sosiale medier, mobiltelefoner og skrolling.

Mandag 13. mai ble det arrangert prisutdeling i Fritt Ord-konkurransen for vgs.

Årets tema var “Jeg skroller, altså er jeg”, og med den inviterte Fritt Ord elever ved videregående skoler over hele landet til å gripe fatt i debatten om hverdagens skjermvaner og bruk av telefon, skjerm og sosiale medier på fritid, skole, jobb og ellers.

Dette var et tema som engasjerte. Fritt Ord mottok 270 bidrag, en stor oppgang fra ifjor.

– Det deltok elever fra nærmere 60 skoler, noe som tyder på stor interesse – for som regel jobber en hel klasse med tematikken, og så er det noen få som velger å sende inn, sier prosjektleder Joakim Lie.

På prisutdelingen ble det avslørt hvem som fikk første, andre og tredjepris:

1. premie
Filmen Tåkedis

Hartvig Nissens skole, VG1

Vilma Thomassen

Ameli Olving Sælevik

Anna Vestrheim

Ingeborg Myhren

Johanne Svanberg Hansen

Whatsapp image 2024 05 13 at 14.48.48
Gjengen bak Tåkedis med premien. Foto: Maria Korkunc

Her kan du se vinnerfilmen

2. premie
Et essay om ekte erfaringer

Guttorm Sondresen Ulshagen, Nøtterøy videregående skole, VG2

Her kan du lese teksten

Vgs   1 (3)
Guttorm Sondresen Ulshagen fra Nøtterøy skrev om sitt eget eksperiment med å være helt av sosiale medier i en uke.
– Det gikk jo bra, men – det var kjedelig, sa han til latter fra salen.

3. premie
Herregud så flink og spesiell

Katarina Ekhaugen, Rosenvilde videregående skole, VG3

Her kan du lese teksten

Katarina Ekhaugen fra Rosenvilde videregående
Katarina Ekhaugen fra Rosenvilde videregående skole i Bærum skrev om å være "sykt flink og spesiell". – Men jeg er jo bare en vanlig jente på 18 år som ser på TikTok, sa hun.

Elever fra Foss vgs. i Oslo spilte musikk.

Et reelt ubehag
Bår Stenvik er forfatter og skribent, og holdt tale til ære for prisvinnerne. Han jobber med en bok om sosiale medier for ungdom som kommer ut til neste år. I talen vektla han hvordan mange ungdommer sier de opplever ufrihet i sine mobiltelefonliv.

– På ungdomsskoler jeg har snakket på, sier mange at de bruker opptil 6 timer hver dag på Tik Tok. Så spør jeg klassen om det er mange som har lyst til å være mindre på sosiale medier. Da er det ofte mer enn halvparten som rekker opp hendene, så det er tydelig at mange er bevisste på at de ønsker å gjøre andre valg, men de klarer bare ikke å gjøre det.

– Det kan være disse tekstene, og filmen, vitner om en generasjon av flinke skoleelever, som skriver i de bekymrede og alvorlige vendingene de tror juryen vil høre, men det kan også være alle disse tekstene uttrykker et reelt ubehag som mange unge og voksne opplever, understreket han.

Premier

Prisvinnerne mottok pengepremie og skal senere på studietur til Strasbourg, som er en del av premien. På studieturen blir det besøk til den europeiske menneskerettsdomstolen, Europarådet og EU-parlamentet.

Vil du motta Fritt Ords gratis nyhetsbrev med invitasjoner og nytt om våre tildelinger og arrangementer? Du kan tegne deg her.