Kunstneres ansvar i offentligheten og den politiske sfære. Prinsipiell oppfølging av Handke-debatten

24. januar 2015

Lørdag 24. januar 2015 vil Stiftelsen Fritt Ord ta videre de prinsipielt viktige sidene ved ordskiftet rundt den omstridte tildelingen av verdens største teaterpris, den internasjonale Ibsen-prisen, til Peter Handke. Hensikten med konferansen er å belyse forholdet mellom kunst, politikk og ytringsfrihet i bred forstand.

NB: Konferansen begynner nå å fylles opp, så vær rask hvis du vil sikre deg en plass!

Den omfattende og intense Handke-debatten i 2014 – som ble et av de viktigste ordskifter om kunst, politikk og ytringsfrihet vi har hatt i Norge på lang tid – er bare én av flere kontekster for konferansen. Den stadig revitaliserte Hamsun-debatten er annen – i tillegg til en rekke andre norske og internasjonale diskusjoner de siste tiårene. De viser at kunstnere ikke har dypere politisk innsikt eller større politisk dømmekraft enn samfunnsborgere flest. Men samtidig har de ofte svært god tilgang til offentligheten – og blir ikke sjelden tilskrevet respekt og troverdighet ut fra sin posisjon som kunstnere.

Hvert foredrag vil være på 30 minutter. Deretter blir det 30 minutter diskusjon.

Dato: Lørdag 24. januar 2015, klokken 10.00-15.00

Sted: Wergeland-salen, Litteraturhuset i Oslo

PROGRAM

Velkomsthilsen og innledning ved Fritt Ords styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

10.00-11.00
Her. Her i denne verden
Kaja Schjerven Mollerin, d
oktorgradsstipendiat i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, tidligere redaktør i Vinduet.

Kunsten er et fritt rom og et eget erkjennelsesområde, både for den som skaper den, og for den som erfarer den. Men det betyr ikke at kunsten er fri for verdier. Hvordan forholde seg til disse verdiene uten å bli for dogmatisk? Hvilket ansvar har man som mottaker? Og hva innebærer det for forfattere og intellektuelle å være gitt et språk, en evne til å sette ord på erfaringer, som ikke alle har?

11.00-12.00
Vad vet en författare, vad vanliga människor inte vet?
Thomas Steinfeld, t
idligere redaktør i Süddeutsche Zeitung og Frankfurter Allgemeine Zeitung, nå Venezia-korrespondent for Süddeutsche Zeitung og professor ved Universitetet i Luzern.

Finns det ett poetiskt privilegium för att förnimma verkligheten? Kanske ett sådant privilegium finns det gäller att ge uttryck för enstaka ting. När det gäller politik (som är någonting allmänt) blir alla författare förmodligen lika dumma som resten av mänskligheten. Men det kan se ut som om ett sådant privilegium funnes, framför allt under tider när ett samhälle byter skepnad. Då kan varje iakttagelse uppfattas som ett politiskt ställningstagande (Vaclav Havel). Günter Grass’ politiska betydelse härstammar kanske också från en sådan brytningstid. Men hur långt når man på grund av ett sådant privilegium? Tillbaka till Ezra Pound? Eller skall vi hellre tala om Zola?

12.00-13.00
Lunsj (deltagerne besørger lunsj selv, på Litteraturhuset eller andre steder)

13.00-14.00
Kven er det som trekkjer grensene i dag? Om kunst, terror og ytringsfridom

Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende og forfatter.

14.00-15.00
Konstnärligt skapande som subversiv verksamhet. Ska en demokrati sätta villkor för konstnärers yttrandefrihet?

Arne Ruth, tidligere sjefredaktør i Dagens Nyheter og tidligere Fritt Ord-professor, forfatter.

Konferansespråkene er norsk og svensk. Konferansen vil bli ledet av Stiftelsen Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Det er gratis adgang. Påmelding til handke@fritt-ord.no

Nyheter

UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925–2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 13.00-17.00
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.