Lærerseminar: Tegningen som ytring

8. november 2018

Velkommen til seminar hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, torsdag 8. november 2018, kl. 09 – 15.

Vi ønsker å vise betydningen av tegninger og tegneserier, og presenterer forslag til hvordan disse sjangrene kan brukes i flere forskjellige fag. Seminardeltakerne får utdelt LNUs fagtidsskrift Norsklæreren 3-2018, der temaet belyses av ulike skribenter. Vi sikter mot konkrete og matnyttige foredrag og gode diskusjoner. Arrangementet er knyttet til Fritt Ord-konkurransen for elever i vgs., som i skoleåret 2018/19 har tegning som tema.

Bindende påmelding via www.frittordkonkurransen.no/seminar innen 1. november.

Seminaret arrangeres av Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning og NRK Skole. Det serveres kaffe og lunsj underveis.

INNHOLD:

  • Ida Neverdahl: Tegningens styrke – og noen av dens problemer
  • Ingeborg Øvern: Tegninger i klasserommet
  • Morten Harper: Skråblikk og vitnesbyrd i den nye seriejournalistikken
  • Redaktør Vebjørn Selbekk: Karikaturstridens betydning i dag

Les mer om konkurransen her.

FOREDRAGSHOLDERE:

Ida Neverdahl er en ung tegneserieskaper som står bak flere utgivelser. ‘I’m a girl. It’s fantastic’ (2018) er svært godt mottatt, og tidligere har hun gitt ut serien ‘Gele’ og tegnede reiseskildringer fra Moskva og Los Angeles med medforfatter Øystein Runde. Hun har hatt stripeserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi.

Ida Neverdahl vil vise tegneseriens styrke i kraft av å være et visuelt medium som spiller på sammenhengen mellom tekst og bilde, og hvordan denne typen kommunikasjon er hensiktsmessig for å få noe delt og spredt fort på nett. Men også hvordan bilder med sine forenklede budskap gir mer rom for misforståelser og (feil)tolkninger.

Ingeborg Øvern er lektor ved Hartvig Nissens skole. Hun viser hvordan tegneserier kan brukes som lesestrategi og fortellingsverktøy i historie- og norskfaget. Gjennom presentasjon og workshop utforsker vi potensialet i bruk av tegninger i undervisningen.

Tegneserieskribent Morten Harper presenterer dokumentariske tegneserier og seriejournalistikk fra samtida. Disse sjangrene som stadig videreutvikles, byr på viktige vitnesbyrd fra felt der vi trenger nye stemmer og skråblikk på det feltet de presenterer. Morten Harper driver nettstedet Tegneserier.no og er rådgiver i organisasjonen Nei til EU.

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i avisen Dagen. Han var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006 og har utgitt bøkene ‘Truet av islamister’ (2006) og ‘Fryktens makt’ (2016) om sin kamp for redaksjonell frihet under karikaturstriden og i årene som fulgte.

Nyheter

Jacob Geller, Rune Håkonsen, Elise Dybvig, Asbjørn Slettemark og Frida Hemstad Danmo.

Kulturkritikk for en ny tid

25. januar 2025

Jacob Geller er en anerkjent videoessayist på YouTube med bred appell. Med utgangspunkt i dataspill får han millioner av seere til å omfavne dyptpløyende analyser der han boltrer seg i temaer som skrekk og kunst, arkitektur, politikk og samfunnsspørsmål.

Møt ham i Oslo 12. februar i panelsamtale med norske journalister der de vil diskutere hvordan kulturjournalistikken kan fornye seg uten å bli lett og triviell.

Det blir også workshop med Jacob Geller i Oslo 14. februar.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.