Lærerseminar: Tegningen som ytring

8. november 2018

Velkommen til seminar hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, torsdag 8. november 2018, kl. 09 – 15.

Vi ønsker å vise betydningen av tegninger og tegneserier, og presenterer forslag til hvordan disse sjangrene kan brukes i flere forskjellige fag. Seminardeltakerne får utdelt LNUs fagtidsskrift Norsklæreren 3-2018, der temaet belyses av ulike skribenter. Vi sikter mot konkrete og matnyttige foredrag og gode diskusjoner. Arrangementet er knyttet til Fritt Ord-konkurransen for elever i vgs., som i skoleåret 2018/19 har tegning som tema.

Bindende påmelding via www.frittordkonkurransen.no/seminar innen 1. november.

Seminaret arrangeres av Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning og NRK Skole. Det serveres kaffe og lunsj underveis.

INNHOLD:

  • Ida Neverdahl: Tegningens styrke – og noen av dens problemer
  • Ingeborg Øvern: Tegninger i klasserommet
  • Morten Harper: Skråblikk og vitnesbyrd i den nye seriejournalistikken
  • Redaktør Vebjørn Selbekk: Karikaturstridens betydning i dag

Les mer om konkurransen her.

FOREDRAGSHOLDERE:

Ida Neverdahl er en ung tegneserieskaper som står bak flere utgivelser. ‘I’m a girl. It’s fantastic’ (2018) er svært godt mottatt, og tidligere har hun gitt ut serien ‘Gele’ og tegnede reiseskildringer fra Moskva og Los Angeles med medforfatter Øystein Runde. Hun har hatt stripeserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi.

Ida Neverdahl vil vise tegneseriens styrke i kraft av å være et visuelt medium som spiller på sammenhengen mellom tekst og bilde, og hvordan denne typen kommunikasjon er hensiktsmessig for å få noe delt og spredt fort på nett. Men også hvordan bilder med sine forenklede budskap gir mer rom for misforståelser og (feil)tolkninger.

Ingeborg Øvern er lektor ved Hartvig Nissens skole. Hun viser hvordan tegneserier kan brukes som lesestrategi og fortellingsverktøy i historie- og norskfaget. Gjennom presentasjon og workshop utforsker vi potensialet i bruk av tegninger i undervisningen.

Tegneserieskribent Morten Harper presenterer dokumentariske tegneserier og seriejournalistikk fra samtida. Disse sjangrene som stadig videreutvikles, byr på viktige vitnesbyrd fra felt der vi trenger nye stemmer og skråblikk på det feltet de presenterer. Morten Harper driver nettstedet Tegneserier.no og er rådgiver i organisasjonen Nei til EU.

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i avisen Dagen. Han var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006 og har utgitt bøkene ‘Truet av islamister’ (2006) og ‘Fryktens makt’ (2016) om sin kamp for redaksjonell frihet under karikaturstriden og i årene som fulgte.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.