Frie stemmer – Drøyhet fortsatt snarvei til å bli populær på nett

7. juli 2024

Martin Bergesen, frilansjournalist og spillanmelder, lærte tidlig om ytringsfriheten i drøyhetens navn.

Fortell om et konkret eksempel eller en situasjon fra ditt liv, der du brukte ytringsfrihet eller ytringsfriheten ble viktig for deg

Som tenåring på internett rundt årtusenskiftet var jeg og vennene mine veldig opptatt av en blogg som het Stile Project, drevet av en ung mann som het Jay Stile. Stile postet den typen videoer og bilder som ingen av datidens medier befattet seg med, fra absurd nettkultur og tidlige memes a la Wazzup-videoen, til fetisjer som involverte avføring og forfalskede snuff-videoer. Sjokkmateriale, altså. Samtidig hadde Stile en egen tone som traff godt blant unge og ekstremt online gutter som meg.

Han var i samme landskap som Eminem og South Park, bare drøyere og mer ufiltrert. En proto-influenser, av typen som faket sitt eget selvmord på webcam for å skape liv og røre.

I 2000 mottok Stile to Webby-priser. Slik jeg husker det var det Chuck D fra Public Enemy som sto bak nominasjonen, og bloggen ble holdt opp som et slags fyrtårn for ytringsfrihet. Det var ofte i drøyhetens navn vi lærte om ytringsfrihet den gangen. Mens debatten gikk om Eminem-tekster og om South Park virkelig kunne tulle med alt, var det Stile som viste oss hvor langt man kunne tøye strikken. Vi forsto at grensene for ytringsfrihet gikk mye, mye lenger ut enn det vi var vant med fra den lineære, redigerte mediehverdagen vår. Nettet var et annet sted.

Om det fantes noe annet formål bak det hele, noen satirisk brodd eller lærdom (slik det gjorde med South Park og Eminem), er det tapt for meg nå.

Når jeg ser tilbake i dag, ser jeg først og fremst hvordan Stile Project ga meg en umoden innstilling til hva frie ytringer er, fokusert rundt sjokk og drøye utsagn uten noe annet mål enn sjokket i seg selv.

Stile pensjonerte bloggen, men drøyhet er fortsatt en snarvei til å bli populær på nett. At nettet fostrer stadig nye generasjoner av edgelord er muligens litt nedslående, men om det er noen trøst, går det fint an å vokse det av seg.

Hva er styrkene ved ytringsfrihetssituasjonen i Norge?

Ytringsfrihet er så vanlig i Norge at det nesten er kjedelig, på linje med gratis helsevesen og rent vann i springen. Ville ikke vært foruten noen av delene.

Finnes det ting man kan si som får en kostnad som kanskje er både urettferdig og uproporsjonal? Absolutt. Men for det meste vil du hverken bli drept, arrestert eller saksøkt. Bare der er vi – dessverre – heldigere stilt enn store deler av planeten.

Hva er de største ytringsfrihetsproblemene i Norge? Og hva er de største problemene internasjonalt?

Om vi ser bort fra de velkjente nedkjølingseffektene, tenker jeg ressurser til å delta i offentligheten er en viktig faktor her hjemme.

Det kreves mye av både tid og krefter, penger og nettverk – ting som er såpass ujevnt fordelt at jeg tror vi mister mange flere gode stemmer enn vi egentlig tåler.

Internasjonalt er det for mye grums og autoritære krefter til å nevne.

Hvilken ytringsfrihetskamp mener du er blitt glemt?

At jeg ikke umiddelbart kommer på noe godt svar her, er et sikkert tegn på at jeg har glemt noe vesentlig.

Hvis du var Fritt Ord, hva ville du gjort mer av i fremtiden?

Et nytt prosjekt for bedre offentlighet rundt dataspill, kanskje? Men det er å be for sin syke mor.

Nyheter

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

7. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.