Film og samtale om kunstnerisk motstand mot militærkuppet i Myanmar

24. februar 2022

Human internasjonale filmfestival og Fritt Ord inviterer til norsk premiere på den nye dokumentarfilmen Myanmar Diaries med påfølgende samtale torsdag 3. mars kl. 17.00 på Vega Scene i Oslo. Filmen som er laget av Myanmar Film Collective vant nylig The Berlinale Documentary Award.

Myanmar Diaries
Kunstnerisk motstand mot militærkuppet i Myanmar.
Myanmar Diaries er satt sammen av en rekke dokumentariske og fiksjonaliserte kortfilmer laget av en gruppe unge anonyme filmskapere fra Myanmar, der militæret grep makten 1. februar i 2021. Sammensetningen av personlige fortellinger fra tiden etter kuppet tegner et dystert bilde av regimets terror, men viser også motstandsviljen og motet som finnes i befolkningen. Filmen gir en etterlengtet oppdatering fra Myanmar som har forsvunnet fra overskriftene.
Filmen er regissert av Myanmar Film Collective og er en samproduksjon mellom Myanmar, Nederland og Norge.

Stillbilde: Myanmar Diaries

Samtale etter filmen:
Myanmar på vei mot kollaps – eller en folkelig revolusjon?

Det har gått ett år siden militæret gjennomførte et kupp og tok tilbake makten i Myanmar. Folket i landet reagerte på kuppet med massiv sivil ulydighet og store, ofte kreative demonstrasjoner og protester i gatene. Internasjonal oppmerksomhet etter den første bølgen av protester, arrestasjoner og overgrep, ofte mot aktivister og journalister, har langsomt forsvunnet. I store deler av landet har protestene beveget seg i retning av en borgerkrigsliknende situasjon, og mange har flyktet fra landet.
Hva er dagens situasjon i Myanmar? Er det en samlet opposisjon, og vil den klare å utfordre militærstyret og gjenreise en form for demokrati? Er Myanmar på vei mot total kollaps eller er det håp for en suksessfull, folkelig revolusjon?

Deltakere:
Aye Chan Naing, redaktør, Democratic Voice of Burma
Marte Nilsen, seniorforsker, PRIO
Petr Lom, produsent

Moderator: Ingeborg Moa, administrerende direktør i Menneskerettighetsfondet

Billetter:
Film og samtale 3. mars kl. 17.00
Film og Q & A 4. mars kl. 17.30

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.