Film og samtale om kunstnerisk motstand mot militærkuppet i Myanmar

24. februar 2022

Human internasjonale filmfestival og Fritt Ord inviterer til norsk premiere på den nye dokumentarfilmen Myanmar Diaries med påfølgende samtale torsdag 3. mars kl. 17.00 på Vega Scene i Oslo. Filmen som er laget av Myanmar Film Collective vant nylig The Berlinale Documentary Award.

Myanmar Diaries
Kunstnerisk motstand mot militærkuppet i Myanmar.
Myanmar Diaries er satt sammen av en rekke dokumentariske og fiksjonaliserte kortfilmer laget av en gruppe unge anonyme filmskapere fra Myanmar, der militæret grep makten 1. februar i 2021. Sammensetningen av personlige fortellinger fra tiden etter kuppet tegner et dystert bilde av regimets terror, men viser også motstandsviljen og motet som finnes i befolkningen. Filmen gir en etterlengtet oppdatering fra Myanmar som har forsvunnet fra overskriftene.
Filmen er regissert av Myanmar Film Collective og er en samproduksjon mellom Myanmar, Nederland og Norge.

Dy4da98q
Stillbilde: Myanmar Diaries

Samtale etter filmen:
Myanmar på vei mot kollaps – eller en folkelig revolusjon?

Det har gått ett år siden militæret gjennomførte et kupp og tok tilbake makten i Myanmar. Folket i landet reagerte på kuppet med massiv sivil ulydighet og store, ofte kreative demonstrasjoner og protester i gatene. Internasjonal oppmerksomhet etter den første bølgen av protester, arrestasjoner og overgrep, ofte mot aktivister og journalister, har langsomt forsvunnet. I store deler av landet har protestene beveget seg i retning av en borgerkrigsliknende situasjon, og mange har flyktet fra landet.
Hva er dagens situasjon i Myanmar? Er det en samlet opposisjon, og vil den klare å utfordre militærstyret og gjenreise en form for demokrati? Er Myanmar på vei mot total kollaps eller er det håp for en suksessfull, folkelig revolusjon?

Deltakere:
Aye Chan Naing, redaktør, Democratic Voice of Burma
Marte Nilsen, seniorforsker, PRIO
Petr Lom, produsent

Moderator: Ingeborg Moa, administrerende direktør i Menneskerettighetsfondet

Billetter:
Film og samtale 3. mars kl. 17.00
Film og Q & A 4. mars kl. 17.30