Raghu Rai – An Unframed Portrait: visning og samtale

1. november 2018

Fritt Ord, Piraya Film og Norwegian Journal of Photography inviterer til en unik visning av dokumentarfilmen om den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai – An Unframed Portrait, og en samtale mellom Raghu Rai, regissør Avani Rai og VII-fotograf Linda Bournane Engelberth.

Arrangementet finner sted torsdag 1. november 2018, kl. 18.30, på Klingenberg kino i Oslo. Billettene koster kr 125, og kan bestilles her.

Dalai   kopi
Rai1   kopi
Rai2   kopi

Raghu Rai, som er en av de mest kjente og respekterte fotografene i India, ble invitert av Henri Cartier Bresson til å være med i Magnum Photos i 1971. Nå i en alder av 74 år er han fremdeles full av energi, har publisert 40 fotobøker og fortsetter sitt virke.

Regissør Avani Rai fra den unge rebelske generasjonen følger sin far på hans gåtefulle søken etter hva han kaller ‘darshan’. Han ønsker at bildene hans skal gjenspeile «livets lengsel etter seg selv».

I over femti år har Raghu Rai vært vitne til endringene i India. An Unframed Portrait bygger på et historisk narrativ rundt Raghu Rais fotografier. I filmen deler han noen av sine unike erfaringer – erfaringer som ikke bare har hatt stor innflytelse på Rai personlig, men som også har blitt stående som viktige landemerker i Indias unge historie.

Raghu Rai har ikke bare dokumentert livet til vanlige indere i byer og landsbyer, i sorg og glede, men også historiske begivenheter som krigen i Bangladesh og frigjøringen der, Sovjetunionens fall, konfliktene i Kashmir, unntakstilstanden i 1975 under Indira Gandhis styre (hvor Rais team ble fengslet for ikke å sensurere sitt arbeid), Mor Teresa og president Zia Ul Haq. Hans fotografier fra Bhopal-katastrofen har hatt betydning for hele verden, og hans portretter av Dalai Lama og Mor Teresa har blitt ikoniske. Rais arbeid har blitt vist på en rekke museer, gallerier og festivaler.

An Unframed Portrait tar utgangspunkt i tre viktige reiser som Raghu Rai har foretatt sammen med sin datter, regissøren, og den viser hvordan deres forhold stadig utvikler seg.

Lenke til visningens Facebook-arrangement.