Raghu Rai – An Unframed Portrait: visning og samtale

1. november 2018

Fritt Ord, Piraya Film og Norwegian Journal of Photography inviterer til en unik visning av dokumentarfilmen om den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai – An Unframed Portrait, og en samtale mellom Raghu Rai, regissør Avani Rai og VII-fotograf Linda Bournane Engelberth.

Arrangementet finner sted torsdag 1. november 2018, kl. 18.30, på Klingenberg kino i Oslo. Billettene koster kr 125, og kan bestilles her.

Raghu Rai, som er en av de mest kjente og respekterte fotografene i India, ble invitert av Henri Cartier Bresson til å være med i Magnum Photos i 1971. Nå i en alder av 74 år er han fremdeles full av energi, har publisert 40 fotobøker og fortsetter sitt virke.

Regissør Avani Rai fra den unge rebelske generasjonen følger sin far på hans gåtefulle søken etter hva han kaller ‘darshan’. Han ønsker at bildene hans skal gjenspeile «livets lengsel etter seg selv».

I over femti år har Raghu Rai vært vitne til endringene i India. An Unframed Portrait bygger på et historisk narrativ rundt Raghu Rais fotografier. I filmen deler han noen av sine unike erfaringer – erfaringer som ikke bare har hatt stor innflytelse på Rai personlig, men som også har blitt stående som viktige landemerker i Indias unge historie.

Raghu Rai har ikke bare dokumentert livet til vanlige indere i byer og landsbyer, i sorg og glede, men også historiske begivenheter som krigen i Bangladesh og frigjøringen der, Sovjetunionens fall, konfliktene i Kashmir, unntakstilstanden i 1975 under Indira Gandhis styre (hvor Rais team ble fengslet for ikke å sensurere sitt arbeid), Mor Teresa og president Zia Ul Haq. Hans fotografier fra Bhopal-katastrofen har hatt betydning for hele verden, og hans portretter av Dalai Lama og Mor Teresa har blitt ikoniske. Rais arbeid har blitt vist på en rekke museer, gallerier og festivaler.

An Unframed Portrait tar utgangspunkt i tre viktige reiser som Raghu Rai har foretatt sammen med sin datter, regissøren, og den viser hvordan deres forhold stadig utvikler seg.

Lenke til visningens Facebook-arrangement.

Nyheter

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

8. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.