Raghu Rai – An Unframed Portrait: visning og samtale

1. november 2018

Fritt Ord, Piraya Film og Norwegian Journal of Photography inviterer til en unik visning av dokumentarfilmen om den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai – An Unframed Portrait, og en samtale mellom Raghu Rai, regissør Avani Rai og VII-fotograf Linda Bournane Engelberth.

Arrangementet finner sted torsdag 1. november 2018, kl. 18.30, på Klingenberg kino i Oslo. Billettene koster kr 125, og kan bestilles her.

Raghu Rai, som er en av de mest kjente og respekterte fotografene i India, ble invitert av Henri Cartier Bresson til å være med i Magnum Photos i 1971. Nå i en alder av 74 år er han fremdeles full av energi, har publisert 40 fotobøker og fortsetter sitt virke.

Regissør Avani Rai fra den unge rebelske generasjonen følger sin far på hans gåtefulle søken etter hva han kaller ‘darshan’. Han ønsker at bildene hans skal gjenspeile «livets lengsel etter seg selv».

I over femti år har Raghu Rai vært vitne til endringene i India. An Unframed Portrait bygger på et historisk narrativ rundt Raghu Rais fotografier. I filmen deler han noen av sine unike erfaringer – erfaringer som ikke bare har hatt stor innflytelse på Rai personlig, men som også har blitt stående som viktige landemerker i Indias unge historie.

Raghu Rai har ikke bare dokumentert livet til vanlige indere i byer og landsbyer, i sorg og glede, men også historiske begivenheter som krigen i Bangladesh og frigjøringen der, Sovjetunionens fall, konfliktene i Kashmir, unntakstilstanden i 1975 under Indira Gandhis styre (hvor Rais team ble fengslet for ikke å sensurere sitt arbeid), Mor Teresa og president Zia Ul Haq. Hans fotografier fra Bhopal-katastrofen har hatt betydning for hele verden, og hans portretter av Dalai Lama og Mor Teresa har blitt ikoniske. Rais arbeid har blitt vist på en rekke museer, gallerier og festivaler.

An Unframed Portrait tar utgangspunkt i tre viktige reiser som Raghu Rai har foretatt sammen med sin datter, regissøren, og den viser hvordan deres forhold stadig utvikler seg.

Lenke til visningens Facebook-arrangement.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.