Redaksjoners oppfølging av journalister i krigssoner

29. oktober 2014

Ferske tall fra en ny studie gjennomført av Rune Ottosen og Marte Høiby fra HiOA på oppdrag fra den norske UNESCO-kommisjonen blir lagt frem på et seminar hos Fritt Ord i dag.

Undersøkelsen er gjennomført med mer enn 100 journalister og redaktører fra Norge, Tunisia, Uganda, Nigeria, Nepal, Filippinene, Colombia og Nicaragua, og ser på redaksjonenes rutiner for oppfølging av journalister som dekker konflikter.

«Ut i fra statistikken vi har samlet, er det liten tvil om at større risiko har ført til at redaksjonene har blitt mer forsiktige når de dekker konflikt. (…) «I flere av de tilfellene hvor redaktørene har svart ‘samme som før’ på spørsmål om utsendelser til konfliktsoner, utdyper de dessuten dette med at “vi sender nok like mange som før, men vi sender dem til andre steder”. Det betyr at de sender helst ikke journalister til Irak, og i hvert fall ikke til Syria. På sikt undergraver dette kvaliteten på utenriksjournalistikken og vi får en mindre informert allmenhet», sier Rune Ottosen og Marte Høiby.

I dag presenteres foreløpige funn, mens en avsluttende rapport med det ferdige tallmaterialet kommer senere.

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen