Snart frist – Stipend til unge satiretegnere

3. april 2023

Fritt Ord lyser ut stipend til tegnere under 35 år som vil nå ut med satiretegning. Søknadsfrist var fredag 14. april 2023.

Fritt Ord lyser ut fem arbeidsstipend à 100 000 kroner til unge tegnere!

Vi ønsker tegnere både med og uten erfaring fra satiretegning.

Tegningen som kunstuttrykk lever i beste velgående, men satiretegningen er ennå ikke funnet sine nye form i nettavis. Vi vil finne tegnere som kan og vil utvikle satiretegningen for digitale formater.

Vi legger vekt på at tegningene skal nå ut i offentligheten. En god satiretegning sparker oppover og får oss til å se ting med et nytt blikk.

De utvalgte tegnerne mottar arbeidsstipend på 100 000 kroner, som svarer til arbeid i fire måneder høsten 2023. I den perioden blir det gitt tilbud om veiledning, råd og utvikling fra fagpersoner/jurymedlemmer, og tegnerne skal arbeide mot aviser eller andre medier for å inngå publiseringsavtale. Tegnerne vil kunne få like mye i ytterligere stipend fra Fritt Ord som de får i publiseringshonorar, inntil 50 000 kroner.

Send søknad med 1) et motivasjonsskriv som redegjør for dine ambisjoner og veien fremover, og 2) en skisse for hvordan du ser for deg publisering av satiretegningene, fortrinnsvis i digitale flater. Legg ved 3) to til fem tegninger og 4) CV.

Vi ønsker oss søkere som er i studiefasen eller er i de første årene etter fullførte studier.

Send søknad og eventuelle spørsmål til satire@frittord.no.

Jury: Tegnerne May Linn Clement og Emil J. Ellefsen, og Bianca Boege ved Avistegnernes hus.

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.