Utenfor & innenfor – Norge og EU
Europautredningen og Fritt Ord inviterer til ti åpne møter våren 2011 i serien Utenfor & innenfor – Norge og EU.
Norge er ikke medlem av EU. Samtidig er Norge tett knyttet til EU gjennom EØS, Schengen og en rekke andre avtaler. Hva er vi egentlig med på – og ikke med på? Hvordan påvirker avtalene med EU det norske samfunn? Hvordan klarer Norge å forholde seg til EU når vi skal være utenfor og innenfor på samme tid?
Siste møte: Tirsdag 24. mai kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Utenfor, innenfor eller begge deler? Norges europeiske dilemma’
Norges forhold til EU er bygget på EØS-avtalen som hovedpilar, supplert med Schengen-avtalen og en rekke andre avtaler. Hva slags modell er dette? Hva er virkningene, og hvordan ser veien videre ut? Er det et grunnleggende dilemma at Norge ønsker å være utenfor og innenfor EU på samme tid?
Utenriksminister Jonas Gahr Støre i ”hardtalk” med utvalgsleder Fredrik Sejersted
Kommentar fra Magnus Takvam (NRK)
Møteleder: Liv Monica Stubholt (utvalgets nestleder)
Avholdte seminarer:
Tirsdag 18. januar kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘EØS og folkestyret. Klokt kompromiss eller demokratisk katastrofe?’
EØS-avtalen blir ofte kritisert for å lide av et demokratisk underskudd. Andre mener avtalen er et klokt kompromiss i et EU-spørsmål som ellers splitter befolkningen. Hvem har rett? Hvordan påvirker EØS norsk demokrati?
Innledere: Erik Oddvar Eriksen (UiO), Øyvind Østerud (UiO), Janne Haaland Matlary (UiO)
Kommentarer fra: Hallvard Bakke og Kristin Klemet (Civita)
Møteleder: Fredrik Sejersted (utvalgsleder)
Tirsdag 1. februar kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Er Norge Europa? Europa og norsk identitet’
Hvordan påvirkes den norske kulturelle utviklingen og identiteten av stadig tettere kontakt med andre europeiske land? Ser nordmenn på seg selv som europeere – eller som annerledes? Hva slags perspektiver på Europa bygger norske selvforståelser på?
Innledere: Thomas Hylland Eriksen (UiO), Iver Neumann (NUPI) og Gunnar Skirbekk (UiB)
Kommentarer fra: Cathrine Holst (UiO) og Nils Rune Langeland (UiS)
Møteleder: Fredrik Sejersted (utvalgsleder)
Tirsdag 8. mars kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Tidevannsbølgen: EU-retten i norske domstoler 1994–2010’
Siden 1994 har EU-retten slått inn i norsk rett med voldsom kraft, og utgjør i dag en betydelig del av det norske lovverket. Dette er en viktig del av den ”rettsliggjøring” som Maktutredningen har påpekt. Hva er omfanget av EU-retten i norske domstoler? Hvordan har norske domstoler og dommere taklet utfordringen? Hvilke virkninger kan denne utviklingen få på forholdet mellom rett og politikk i Norge?
Innleder: Halvard Haukland Fredriksen (UiB), vil fremlegge den nye rapporten EU/EØS-retten i norske domstoler.
Kommentarer fra: Sven Ole Fagernæs (regjeringsadvokat), Siri Teigum (advokatfirmaet Thommessen) og Ingse Stabel (Høyesterett)
Møteleder: Fredrik Sejersted (utvalgsleder)
Mandag 14. mars kl. 19–21 i Hovedbiblioteket, Tromsø, Grønnegate 94: ‘Utenfor og uberørt? EU og norsk fiskeripolitikk’
Fiskeripolitikken har alltid stått sentralt i norsk europadebatt. Under dagens ordning er ikke Norge med i EUs felles fiskeripolitikk. Samtidig er EU det største markedet for norsk fisk, og norsk fiskeripolitikk er påvirket av forholdet til EU på en rekke forskjellige måter. Hva har vært virkningene av Norges avtaler med EU på dette området?
Innleder: Torben Foss (PricewaterhouseCoopers), vil fremlegge den nye rapporten Analyse av Norges avtaler og samarbeid med EU på fiskeriområdet.
Kommentarer fra: Peter Holm (Universitet i Tromsø), Svein Ove Haugland (Norges Råfisklag) og Egil Sundheim (Eksportutvalget for fisk)
Møteleder: Liv Monica Stubholt (utvalgets nestleder)
Tirsdag 22. mars kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Lobbynasjonen: Norske offentlige og private nettverk i EU’
Et uttalt mål for Norge er å påvirke EUs beslutningsprosesser gjennom en ”aktiv Europa-politikk”. EØS-avtalen og Schengen-samarbeidet gir noen formelle kanaler for påvirkning og kontakt. Dertil kommer uformelle kanaler for organisasjoner, offentlige og private aktører. Er Norge blitt en ”lobbynasjon” på linje med et stort internasjonalt selskap? Hvordan fungerer lobbyaktiviteten i praksis, og hvilket gjennomslag har den? Hva vet vi om samspillet mellom norske offentlige og private aktører i Brussel?
Innledere: Kjell A. Eliassen (Handelshøyskolen BI) vil fremlegge rapporten Norwegian Non-Governmental Actors in Brussels 1980–2010, Interest Representation and Lobbying.
Oda Sletnes (Norges ambassadør til EU)
Kommentarer fra: Harriet Berg (Telenor) og Dag Harald Claes (UiO)
Møteleder: Fredrik Sejersted (utvalgsleder)
Tirsdag 29. mars kl. 14–16 i auditorium 2, Dragvoll, NTNU, Trondheim: ‘Den femte frihet: EU og norsk forskning og utdanning’
Gjennom EØS-samarbeidet deltar Norge fullt ut i ulike europeiske program innenfor utdannings- og forskningsområdet. Samarbeidet har etter hvert fått et stort omfang og involverer mange prosjekter, forskere og studenter. Over tid har også det økonomiske formatet vokst, spesielt som et resultat av at forskning og innovasjon kommer stadig høyere opp på EUs politiske dagsorden. Hva er de norske erfaringene med EU på feltet? Hvilke muligheter er skapt, og hvilke utfordringer bringer EU inn i norsk utdannings- og forskningspolitikk?
Innledere: Åse Gornitzka og Meng-Hsuan Chou (begge UiO) vil fremlegge den nye rapporten Den femte frihet og kunnskapens Europa: Konsekvenser for Norge.
Kommentarer fra: Torbjørn Digernes (NTNU), Unni Steinsmo (SINTEF), Simen Ensby (Forskningsrådet) og Erik Yssen (Den norske EU-delegasjonen)
Møteleder: Peter Arbo (utvalgsmedlem)
Tirsdag 12. april kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Herre i eget hus? Norge som energinasjon og EU/EØS’
Norge er en europeisk stormakt innenfor energipolitikken. Først i de senere år har EU utviklet elementer av en egen energipolitikk. EØS-avtalen har lenge hatt stor betydning for norsk energisektor, langt større enn antatt da avtalen ble inngått. Det gjelder olje, gass, vannkraft og alternativ energi – så vel som markedsregulering, ressursforvaltning og konsesjonspolitikk. Hvordan påvirker EU energinasjonen Norge?
Innledere: Dag Harald Claes (UIO) og Ole Gunnar Austvik (HiL)
Kommentarer fra: Trygve Refvem
Møteleder: Liv Monica Stubholt (utvalgets nestleder)
Tirsdag 10. mai kl. 19–21 i Litteraturhuset, Oslo: ‘Immigrasjon og integrasjon – europeiseringen av norsk innvandringspolitikk’
EØS, Schengen og andre avtaler med EU har stor betydning for innvandringen til Norge. Avtalene regulerer både arbeidsinnvandring, asylbehandling og migrasjonspolitikk. Temaet ble synliggjort i regjeringens stortingsmelding Norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv. Hvordan påvirker EU Norge på dette feltet?
Innledere: Jan-Paul Brekke (Institutt for samfunnsforskning) vil legge frem rapporten Migrasjon og integrasjon: Norges tilknytning til EU.
Line Eldring (Fafo)
Kommentarer fra: Pål K. Lønset (statssekretær, Justisdepartementet) og Erna Solberg (Høyre)
Møteleder: Fredrik Bøckman Finstad (utvalgsmedlem)
Torsdag 12. mai kl. 16.30–18.30 i Lysverket, Bergen: ‘Fortiet, forsinket og forvrengt? Norske mediers dekning av forholdet til EU’
Kampene og kampanjene for eller imot norsk EU-medlemskap har alltid fått bred dekning i mediene. Men hvordan dekkes den løpende deltagelsen gjennom EØS, Schengen og andre avtaler med EU? Klarer den norske journalistikken å fylle sin samfunnsoppgave og behandle utviklingen i EU analytisk og informativt? Oppfattes EU-saker av betydning for Norge tidlig nok, eller først når beslutningene i Brussel er tatt?
Innledere: Tore Slaatta (UiO) vil legge frem rapporten Fortiet, forsinket og forvrengt? Norske mediers dekning av forholdet til EU.
Kjetil Wiedswang (DN) legger frem essayet Plux – Hovedsakelig harmløs. Den norske modellen i Brussel.
Kommentarer fra: Alf Ole Ask (Aftenposten), Thomas Vermes (ABC nyheter) og Frank Rossavik (frilanser/forfatter)
Møteleder: Ulf Sverdrup (sekretariatsleder)
Les mer: Program (pdf)