Ny forskningsrapport: Ytringsfrihet og varsling fra et arbeidsgiverperspektiv

8. august 2022

Fritt Ord og Fafo lanserte 11. august 2022 en ny studie om hvordan arbeidsgivere opplever, vurderer og erfarer arbeidstakeres ytringsfrihet og varsling. Last ned rapporten her.

Rapporten er tilgjengelig for alle og kan lastes ned her:
Rapport – Ytringsfrihet og varsling fra et arbeidsgiverperspektiv

Oppmerksomheten om arbeidstakeres ytringsfrihet og varsling er stor, noe ikke minst vårens saker i Forsvaret har bidratt til. Likevel finnes det få undersøkelser med et arbeidsgiverperspektiv. Hvordan håndterer arbeidsgiverne dette? Hvor går grensen mellom arbeidsgivers styringsrett og ansattes lojalitetsplikt?

Et grunnleggende spørsmål er når ledere mener at det er legitimt å begrense arbeidstakernes ytringsfrihet. En fersk undersøkelse viser at arbeidsavtalene ofte hindrer arbeidstakerne i å ytre seg om forhold på arbeidsplassen. Tre av ti ledere mener at arbeidstakerne bør ha begrensede muligheter til å snakke offentlig om egne arbeidsvilkår. To av ti mener det samme om faglige ytringer. Til tross for flere lovendringer viser det seg dessuten at det å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen fremdeles er en risikosport. Rundt to av ti arbeidstakere sanksjoneres, og fire av ti svarer at ingen ting skjedde da de varslet om det kritikkverdige forholdet til noen med myndighet til å gjøre noe med det.

Fafos forskningsprosjekt «Ytringsfrihet og varsling fra et arbeidsgiverperspektiv» er gjennomført på oppdrag for Fritt Ord, og er en del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020–22.

Et opptak av lanseringsarrangementet 11. august er tilgjengelig på Fritt Ords YouTube-kanal.

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.