Ytringsfrihet og varsling - hvor går grensen mellom kritiske ytringer og et varsel?

18. november 2021

Stiftelsen Fritt Ord og Fafo inviterer til presentasjon av nye forskningsfunn og debatt tirsdag 30. november kl. 10.00–11.30. Arrangementet finner sted i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo.

Du møter Tormod Tingstad, som stod midt i norgeshistoriens største korrupsjonssak og i dag er forsvarer i økokrimsaker, og leder av ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum.

Dette arrangementet er åpent for alle og er åpent for alle, og strømmes også live her.

Vi får innspill og kommentarer fra Vidar Strømme, fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter, Kurt Weltzien, advokat i Næringslivets Hovedorganisasjon, og Solfrid Vaage Haukaas, advokat i Kommunesektorens organisasjon.

Sissel Trygstad presenterer nye forskningsfunn, og Anne Mette Ødegaard er moderator – begge forskere på Fafo. Velkommen ved Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

Hvor lett eller vanskelig er det å ytre seg i arbeidslivet? Og hvordan håndterer arbeidsgiverne det når arbeidstakerne benytter sin ytringsfrihet eller varsler om kritikkverdige forhold? Fafo presenterer ferske tall fra en undersøkelse om hvor stort ytringsrom arbeidstakere mener de bør ha, og hvor stort det i virkeligheten er.
Utgangspunktet for seminaret er et prosjekt som Fafo gjennomfører for Fritt Ord, der oppmerksomheten rettes mot arbeidsgiveres håndtering av ytringer og varsling i norsk arbeidsliv. I 2020 ble varslerbestemmelsene i arbeidsmiljøloven endret. Det samme ble lovens formål, der det nå heter at «lovens formål er å legge til rette for et godt ytringsklima i virksomheten». I tillegg fikk arbeidsgiverne nye plikter. De skal undersøke varslet innen rimelig tid og sørge for tiltak som hindrer gjengjeldelse mot den som varsler. Så er spørsmålet om arbeidsgiverne følger opp sine nye forpliktelser. Fafo har undersøkt et utvalg av varslingsrutiner fra i norske virksomheter, og resultatene presenteres på seminaret.

Fafos forskningsprosjekt er en del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020–21.

Velkommen!

Sissel Trygstad
Sissel Trygstad
Anne Mette Ødegaard
Anne Mette Ødegaard

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.