Ytringsfrihet og varsling - hvor går grensen mellom kritiske ytringer og et varsel?

18. november 2021

Stiftelsen Fritt Ord og Fafo inviterer til presentasjon av nye forskningsfunn og debatt tirsdag 30. november kl. 10.00–11.30. Arrangementet finner sted i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo.

Du møter Tormod Tingstad, som stod midt i norgeshistoriens største korrupsjonssak og i dag er forsvarer i økokrimsaker, og leder av ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum.

Dette arrangementet er åpent for alle og er åpent for alle, og strømmes også live her.

Vi får innspill og kommentarer fra Vidar Strømme, fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter, Kurt Weltzien, advokat i Næringslivets Hovedorganisasjon, og Solfrid Vaage Haukaas, advokat i Kommunesektorens organisasjon.

Sissel Trygstad presenterer nye forskningsfunn, og Anne Mette Ødegaard er moderator – begge forskere på Fafo. Velkommen ved Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

Hvor lett eller vanskelig er det å ytre seg i arbeidslivet? Og hvordan håndterer arbeidsgiverne det når arbeidstakerne benytter sin ytringsfrihet eller varsler om kritikkverdige forhold? Fafo presenterer ferske tall fra en undersøkelse om hvor stort ytringsrom arbeidstakere mener de bør ha, og hvor stort det i virkeligheten er.
Utgangspunktet for seminaret er et prosjekt som Fafo gjennomfører for Fritt Ord, der oppmerksomheten rettes mot arbeidsgiveres håndtering av ytringer og varsling i norsk arbeidsliv. I 2020 ble varslerbestemmelsene i arbeidsmiljøloven endret. Det samme ble lovens formål, der det nå heter at «lovens formål er å legge til rette for et godt ytringsklima i virksomheten». I tillegg fikk arbeidsgiverne nye plikter. De skal undersøke varslet innen rimelig tid og sørge for tiltak som hindrer gjengjeldelse mot den som varsler. Så er spørsmålet om arbeidsgiverne følger opp sine nye forpliktelser. Fafo har undersøkt et utvalg av varslingsrutiner fra i norske virksomheter, og resultatene presenteres på seminaret.

Fafos forskningsprosjekt er en del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020–21.

Velkommen!

Sissel Trygstad
Sissel Trygstad
Anne Mette Ødegaard
Anne Mette Ødegaard

Nyheter

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen

Fritt Ords kritikerstipender for 2025-2026 tildelt

12. juni 2025

Stiftelsen Fritt Ord hardelt ut sine årlige kritikerstipender for 2025-2026. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2025 til august 2026, og er på 250 000 kroner hver.

Marvin Halleraker

– I mørke tider får satiretegning en viktigere rolle

20. mai 2025

– I mørke tider, når mer står på spill, får satiretegning en viktigere rolle, sa Marvin Halleraker da han tok imot Fritt Ords Pris 2025 sammen med May Linn Clemet og Morten Mørland.