Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Amund Bakke Foss, fagleder for utenriks i VG, leder samtalen med Jumana Manna, kunstner basert i Berlin, Nadim Khoury, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier, Høgskolen i Innlandet, Sarah Lookofsky, kunstnerisk leder på Kunstnernes Hus, Jon Martin Larsen, høyskolelektor i journalistikk ved Høyskolen i Kristiania og kommentator for medienettstedet M24, og Nikolai Melamed Kleivan, reportasjeleder og journalist i Morgenbladet.

Etter Hamas’ angrep 7. oktober 2023 og Israels militære invasjon er vi vitne til den blodigste krigen i Gaza i vår tid.

Krigen har alvorlige konsekvenser for menneskerettighetene og ytringsfriheten. Retten til å ytre seg, til å protestere, til å uttrykke sinne og frustrasjon, til å ta et antikrigsstandpunkt, til å ta avstand fra volden og til å vise solidaritet med de som lider, fører til nye konfrontasjoner, forfølgelser og forbud.

Palestinere i Gaza, på den okkuperte Vestbredden, i Jerusalem og inne i Israel forfølges og straffes for sine ytringer av israelske myndigheter og deres tilhengere. Også jødiske israelske aktivister opplever sanksjoner når de kritiserer Israels krigføring. Jakten på ytringer involverer arrestasjoner, avhør og advarsler. Sosiale medier spores for å finne tegn på at folk er på palestinsk side, også innlegg fra fortiden. I løpet av de siste ukene har mange palestinske borgere i Israel blitt suspendert fra universiteter og sparket fra jobbene sine.

I Tyskland og Frankrike har propalestinske demonstrasjoner og solidaritetsmarkeringer blitt møtt med forbud, arrestasjoner og voldsepisoder. Anklager om antisemittisme rettet mot palestinske kulturarbeidere, kunstnere og akademikere har resultert i svertekampanjer, kanselleringer av utstillinger og oppsigelser i flere europeiske byer. Parallelt rapporteres det om et økende antall antisemittiske hendelser i Europa, i USA og i Norge. Ytringsklimaet i USA er også sterkt preget av krigen.

Å rapportere om krigen i Gaza har vist seg å være svært utfordrende og farlig, med en total mangel på trygge steder å gjøre jobben. Rundt 40 journalister og mediearbeidere er drept, og den manglende fysiske tilgangen til Gazastripen og krigssonen for journalister skaper grobunn for propaganda fra begge parter i krigen. En stor, ung generasjon oppdager Israel- og Palestina-konflikten for første gang gjennom bilder og filmer i sosiale medier, og når de går til de redigerte mediene, oppstår det dissonans mellom redigerte og sosiale medier.

I samtalen vil vi diskutere utfordringene for redigerte medier; hvordan det er å leve med arabisk, muslimsk og jødisk identitet under krigen; antisemittisme; kanselleringer, sensur og selvsensur i institusjoner; og doble standarder i utenrikspolitikken – i Norge og internasjonalt.

Vi inviterer enkelte personer og organisasjoner til å holde korte innlegg under arrangementet, blant andre Bergdis Joelsdottir, leder for politikk og samfunn i Amnesty International Norge, som jobber med en kartlegging av restriksjonene på ytringsfriheten i Europa og teknologigigantenes restriksjoner i lys av krigen.

Suppe og fri samtale etter programmet til kl. 21.00.

Påmelding via Masahats nettside.

Deltakere

Amund Bakke Foss
Amund Bakke Foss er fagleder for utenriks i VG. Han er journalist med fokus på konflikt og menneskerettigheter, og har tidligere vært Midtøsten-korrespondent med base i Beirut. Amund er utdannet statsviter med mastergrad i Peace and Conflict Studies.

Jumana Manna
Jumana Manna er visuell kunstner og filmskaper. Hennes arbeid utforsker hvordan makt artikuleres med fokus på kropp, land og materialitet i forbindelse med kolonial arv og steders historie. Jumana vokste opp i Jerusalem, ble utdannet i Oslo og bor i Berlin.

Nadim Khoury
Nadim Khoury er førsteamanuensis i internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet, og han er tilknyttet Oslo Nye Høyskole. Før han kom til Norge, arbeidet han ved Al-Quds University i de okkuperte palestinske territoriene. Nadims forskning fokuserer på overgangsrett, nasjonalisme, kolonialisme og kollektivt minne.

Sarah Lookofsky
Sarah Lookofsky er kurator, forfatter og kunsthistoriker som nylig ble kunstnerisk leder for Kunstnernes Hus i Oslo. Hun kom fra stillingen som dekan ved Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Før hun kom til Norge i 2020, var hun Associate Director for The Museum of Modern Art’s International Program, der hun jobbet med programmer knyttet til moderne kunst og samtidskunst i et globalt perspektiv. Hun var General Advisor for den 9. Berlin-biennalen organisert av DIS-kollektivet, og var fra 2010 til 2014 leder av kuratorstudier ved Whitney Museum of American Art Independent Study Program.

Jon Martin Larsen
Jon Martin Larsen er høyskolelektor i journalistikk ved Høyskolen Kristiania og fast kommentator i Norges største medienettsted, M24. Han er doktorgradsstipendiat i kommunikasjon og ledelse ved Kristiania med vekt på minoritetskommunikasjon og dialog, og har en mastergrad i internasjonal journalistikk med vekt på terror, migrasjon og minoriteter. Han har også vært mediesjef i Røde Kors i Norge, mediedelegat for den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og de okkuperte områdene, og kommunikasjonssjef for det norske Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Nikolai Melamed Kleivan
Nikolai Melamed Kleivan er reportasjeleder og journalist i Morgenbladet, med flere lengre opphold bak seg i Israel og de okkuperte, palestinske områdene. Han skriver blant annet om israelsk politikk, holocaust-historiografi og internasjonal konflikt. Nylig har han også dekket krigen i Ukraina, med flere reiser til de rammede områdene.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.