1. nov: Fake og fakta og alt imellom: Seminar for lærere i videregående skole

13. oktober 2024

Fredag 1. november kl 9-15
Sted: Fritt Ords lokaler i Oslo
For lærere over hele landet – Fritt Ord tilbyr seg å dekke reiseutgifter.

Forholdet vårt til kilder og hvor vi oppsøker fakta, verdier og nyheter er et stort tema i dagens samfunnsdebatt. I år er temaet for Fritt Ords prosjektkonkurranse «Fake eller fakta?». Elever i videregående skole inviteres til å levere tekster, filmer, tegneserier eller et annet produkt der de utforsker denne tematikken. Dette seminaret vil gi inspirasjon og faglig påfyll til å nærme seg tematikken på spennende måter sammen med elevene.

Seminaret retter seg også mot bibliotekarer i videregående skole.

Program

Torkel Brekke
Professor – MF vitenskapelig høyskole og Senter for ekstremismeforskning (C-REX), UiO
“Ingenting skjedde 7. oktober 2023”
Det er vokst frem en kultur av fornektelse rundt massakren 7. oktober 2023. Hvordan nærme seg ulike typer kilder i en så vanskelig og splittende sak som konflikten i Midtøsten?

Karsten Korbøl
Universitetslektor – Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO
“Det finnes ikke dårlige kilder, bare dårlig kildearbeid”
Om et funksjonelt kildebegrep – og hvorfor det er en inspirerende tilnærming for elever og lærere.

Oda Marie Skancke, Tenk/Faktisk.no
“Kildekritikk for en digital hverdag”
Tekstlandskapet elever må forholde seg til i dag, er enormt: Ukjent, sammensatt og med en evigvarende strøm av informasjon. I løpet av en dag møter elevene våre mange tekster som forsøker å selge dem produkter, påvirke meningene deres og overbevise dem om ulike budskap. Hvordan skal vi som lærere forholde oss til det?

Eivind Tomte Knutsen og David Kvamme Høvik
“Kildekritikk gjennom kunst: Elevskapte tegneserier om historiske personer”
Hvordan kan elevene jobbe kreativt med kildekritikk? Hvordan kan historisk empati utforskes i historiefaget? Disse spørsmålene utforskes i et tegneserieprosjekt som er utviklet på Årstad videregående skole i Bergen. Elever fra to klasser i Kunst, design og arkitektur utvikler sine egne tegneserier om en historisk person de velger selv. Gjennom arbeidet får elevene trening i både kildekritikk og kildetillit. Prosjektet er utviklet av historielærer Eivind Tomte Knutsen og litteraturformidler David Kvamme Høvik ved Årstad videregående skole.

Seminaret arrangeres av Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.