1. nov: Fake og fakta og alt imellom: Seminar for lærere i videregående skole

13. oktober 2024

Fredag 1. november kl 9-15
Sted: Fritt Ords lokaler i Oslo
For lærere over hele landet – Fritt Ord tilbyr seg å dekke reiseutgifter.

Forholdet vårt til kilder og hvor vi oppsøker fakta, verdier og nyheter er et stort tema i dagens samfunnsdebatt. I år er temaet for Fritt Ords prosjektkonkurranse «Fake eller fakta?». Elever i videregående skole inviteres til å levere tekster, filmer, tegneserier eller et annet produkt der de utforsker denne tematikken. Dette seminaret vil gi inspirasjon og faglig påfyll til å nærme seg tematikken på spennende måter sammen med elevene.

Seminaret retter seg også mot bibliotekarer i videregående skole.

Program

Torkel Brekke
Professor – MF vitenskapelig høyskole og Senter for ekstremismeforskning (C-REX), UiO
“Ingenting skjedde 7. oktober 2023”
Det er vokst frem en kultur av fornektelse rundt massakren 7. oktober 2023. Hvordan nærme seg ulike typer kilder i en så vanskelig og splittende sak som konflikten i Midtøsten?

Karsten Korbøl
Universitetslektor – Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO
“Det finnes ikke dårlige kilder, bare dårlig kildearbeid”
Om et funksjonelt kildebegrep – og hvorfor det er en inspirerende tilnærming for elever og lærere.

Oda Marie Skancke, Tenk/Faktisk.no
“Kildekritikk for en digital hverdag”
Tekstlandskapet elever må forholde seg til i dag, er enormt: Ukjent, sammensatt og med en evigvarende strøm av informasjon. I løpet av en dag møter elevene våre mange tekster som forsøker å selge dem produkter, påvirke meningene deres og overbevise dem om ulike budskap. Hvordan skal vi som lærere forholde oss til det?

Eivind Tomte Knutsen og David Kvamme Høvik
“Kildekritikk gjennom kunst: Elevskapte tegneserier om historiske personer”
Hvordan kan elevene jobbe kreativt med kildekritikk? Hvordan kan historisk empati utforskes i historiefaget? Disse spørsmålene utforskes i et tegneserieprosjekt som er utviklet på Årstad videregående skole i Bergen. Elever fra to klasser i Kunst, design og arkitektur utvikler sine egne tegneserier om en historisk person de velger selv. Gjennom arbeidet får elevene trening i både kildekritikk og kildetillit. Prosjektet er utviklet av historielærer Eivind Tomte Knutsen og litteraturformidler David Kvamme Høvik ved Årstad videregående skole.

Seminaret arrangeres av Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning.

Nyheter

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

7. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.