Fritt Ords Pris 2023 til Julie Wilhelmsen

17. april 2023

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2023 tildeles seniorforsker Julie Wilhelmsen for å ha bidratt med nyanserende faglig kunnskap i et opphetet offentlig ordskifte, før og etter Russlands invasjon av Ukraina. Hun har gjennom dette vist betydningen av ytringsmot og utøving av akademisk ytringsfrihet i praksis.

Julie Wilhelmsen (53) er seniorforsker ved NUPI, der hun leder Forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel. I en årrekke har hun bidratt i akademia og i den bredere offentligheten med kritiske analyser av russisk tenkemåte, ideologi og utenrikspolitikk.
– På dette forskningsområdet har hun deltatt med utvidende analyser, og har vært en stemme med uavhengighet og integritet. Hun har vært uredd, saklig og standhaftig i et opphetet debattklima, men har også vist evne til selvrefleksjon og selvkritikk i kjølvannet av Russlands angrepskrig, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.
Julie Wilhelmsen er spesielt kjent for sine bidrag til å beskrive og forklare Russlands verdensbilde, inkludert betydningen av samspillet mellom Vesten og Russland. Slike analyser er blitt ekstra utsatt i lys av den brutale krigen mot Ukraina. Hun er blitt anklaget for å være Putins budbringer og å løpe hans ærend. Wilhelmsen har på sin side insistert på at vi fortsatt må forholde oss til hvordan Kreml velger å forstå Vesten: Det er nødvendig kunnskap for et opplyst offentlig ordskifte, og for politiske beslutninger.

Også den akademiske ytringsfriheten utfordres i krig og krise. Den uavhengige forskningen kommer under press. Når kravet om å slutte rekkene øker, og avvikende stemmer stemples, svekkes tilfanget av motstridende argumenter og analyser.
– Den motstanden Wilhelmsen har fått – saklig og mindre saklig — har hun ikke møtt ved å se seg selv som offer, men ved å tilby flere ytringer, andre perspektiver, mer debatt. Hun er slik et forbilde for et akademia som ofte preges av tilbaketrekning når ordskiftet hardner til, sier Brochmann videre om Fritt Ords begrunnelse for pristildelingen.
Som samfunn er vi avhengige av forskere som våger å formidle kunnskap som går mot strømmen, ikke minst i en mer tilspisset verdenssituasjon.

Om Julie Wilhelmsen
Julie Wilhelmsen (53) er Forsker 1 ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun har doktorgrad i statsvitenskap og arbeider med russisk innenriks- og utenrikspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske sikkerhetsstudier. De to Tsjetsjenia-krigene etter Sovjetunionens fall har vært sentrale temaer i Wilhelmsens forskning og hun har bygget opp internasjonale nettverk for kunnskap og dialog om utviklingen i russisk Nord-Kaukasus. Som forsker ved NUPI i over 20 år har hun hatt en aktiv utveksling med politiske beslutningstagere og fungert som støttespiller for norske menneskerettighetsmiljøer som arbeider med post-sovjetiske stater. Wilhelmsen er en aktiv deltaker i den offentlige debatten om internasjonal politikk og mottok i 2020 Skjervheimprisen for sitt bidrag til den utenrikspolitiske debatten. I 2022 mottok hun Klassekampens Neshornpris med samme begrunnelse. I 2014-2015 var Wilhelmsen medlem av regjeringens ekspertgruppe for forsvaret av Norge. Fra 2019 til 2021 var hun en av ekspertene i Cooperative Security Initiative (CSI), som ble initiert for å skape nye ideer og oppmerksomhet rundt sikkerhetssamarbeid og multilateralisme gjennom OSSE. Wilhelmsen sitter blant annet i styret til Den norske Helsingforskomité og rådet for Fridtjof Nansens Institutt. Hun er blitt nektet visum til Russland siden 2015. Hun bor i Oslo med sin mann, og har fem barn.

Her kan du lese og se talene som ble holdt ved utdelingen av Fritt Ords Pris 2023.

Her kan du lese omtalen av utdelingens taler

Ønsker du motta nyheter fra Fritt Ord? Abonner på vårt nyhetsbrev

Under finner du billedgalleri fra utdelingen. Fotografier tatt for Fritt Ord av Linda Bournane Engelberth.

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.