Fritt Ords seminar for studentaviser 2019: podkast

12. februar 2019
Ida
Journalist Ida Karine Gullvik snakker om arbeidet med podkasten «Rørsla» fra FriFagbevegelse.

Universitas
Universitas har i flere omganger fått støtte av Fritt Ord til sin utenriksdekning. Her forteller de om sine reportasjeturer til Romania og Libanon.
Fredag 15. februar 2019 inviterte Fritt Ord til sitt årlige heldagsseminar for studentaviser og studentmedier. Formålet med seminaret å tilby ny innsikt på spennende journalistiske fagfelt og utveksle erfaringer med andre studentmedier. Tidligere seminarer har tatt for seg temaer som fotojournalistikk, reportasjesjangeren, overgang fra papir til digitalt og studentmedier som debattarena. I år fokuserte vi på podkastsjangeren.

Over 30 redaktører, journalister og radiojournalister fra studentaviser og studentmedier over hele landet deltok på seminaret.

Deltakere
Redaktører, journalister og radiojournalister fra bl.a. Universitas, Studvest, Radio Revolt, Volda Studentradio, Studentradioen i Bergen, Samfunnsvitern og Tuntreet.

På seminaret fikk deltakerne lære mer om:
  • Hva skiller ulike typer podkast: fra radiodokumentar til aktualitetspodkast
  • Podkast som reportasjeformat
  • Multimedial journalistikk – hvordan kan radiojournalister og skrivende journalister sammen jobbe fram gode saker?
  • Hvordan har podkast-sjangeren i Norge utviklet seg over tid?

Ingerid Salvesen, journalist med bakgrunn fra Dagens Næringsliv, mottaker av Fritt Ords Oxford-stipend og programleder i utenrikspodkasten «Du Verden!» snakket om hvordan man lager en god nyhets- og aktualitetspodkast.

Ida Karine Gullvik, journalist med bakgrunn fra Klassekampen og NRK, nå programleder og produsent for podkasten «Rørsla» fra FriFagbevegelse snakket om hva som kjennetegner en god podkastreportasje.

Fullt program:

8:30-09.00 Registrering og kaffe

09:00 Velkommen – oppstart – presentasjonsrunde

10:00 Hvordan lager man en god nyhets- og aktualitetspodkast?
Med Ingerid Salvesen

11:00 Podkast som fortellende format – mellom radiodokumentar og skreven reportasje
Med Ida Karine Gullvik

12:00 Lunsj

13:00 Om Fritt Ords støtteordning for journalistikkprosjekter
Universitas snakker om sine siste Fritt Ord-støttede prosjekter.

13.30 Pitchen – nøkkel til realisering

14:15 Gruppearbeid

15.00 Plenumsdebatt

15.30 Avslutning

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.