"Jeg skroller, altså er jeg"

22. september 2023

Årets tema i Fritt Ord-konkurransen for videregående skoler knytter seg til skjermbruk. Temaet ble lansert i på St. Svithun videregående i Stavanger under ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.

Årets tema i Fritt Ord-konkurransen for videregående skoler knytter seg til skjermbruk. Temaet ble lansert i på St. Svithun videregående i Stavanger under ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.

Dagens unge lever i en verden med mer skjerm og mer mobil og mer nett enn noen gang før – og mer desinformasjon. Men de har også større mulighet til å sjekke kilder selv enn noen gang før. Hvordan opplever de selv å være «barn av skrollingen»?

Fritt Ord ønsker å spørre skoleungdom: Hva mener du om skjerm? Oppleves det som et problem? Oppleves debatten om skjermbruken reell også for ungdom, eller er det en debatt unge blir påført av voksensamfunnet? Når vi lever våre liv gjennom skjerm og sosiale medier, hvordan forholder vi oss til desinformasjon, falske nyheter og andre villedende kilder?

På lanseringen diskuterte to VG1-klasser på St. Svithun i Stavanger mange av disse spørsmålene med romanforfatter Birger Emanuelsen og Sølve Kuraas Karlsen som leder Tenk, skolesatsingen til Faktisk.no.

Sølve Kuraas Karlsen
Sølve Kuraas Karlsen

Pålitelige og sanne kilder
Sølve Kuraas Karlsen tok for seg hvordan vi forholder oss til kilder.
– Det er lett å bli lurt, lettere enn vi ofte tror. Men husk, det er svært sjelden kildene lurer oss for å være ondskapsfulle, sa han.
– De gjør det for å få fram en agenda, for å tjene penger, for å få fram et budskap. Vår jobb er å stille spørsmål, være kritiske og dobbeltsjekke andre steder.

Han fikk spørsmål om hvordan vi kan skille mellom gode og dårlige kilder, og hvordan vi skal forholde oss til dette i hverdagen. Forfatter Birger Emanuelsen poengterte at vi mennesker stort sett alltid har måtte forholde oss til kilder, både pålitelige og upålitelige.
– Nå er det også lettere å sjekke kildene, sa han. Så samtidig som problemet med kildekritikk er der, kan man også snu på det, og si at vi lever i en tid der kildene faktisk kan sjekkes.

Han sa videre at noen ganger er det viktig å tøye sannheten:
– Jeg respekter sannhet, og jeg strekker meg etter den. Samtidig ville jeg aldri ha skrevet de bøkene jeg har gjort, jeg ville ikke kunne gjort det arbeidet eller hatt det forholdet jeg har til kona mi og barna mine, hvis jeg bare hadde vært opptatt av at alt skal være sant. Vi trenger også de gode historiene. Og vi dras mot fortellingene på nettet, sa han.

Birger Emanuelsen
Birger Emanuelsen

Emanuelsen minnet om at en god forteller må legge til og trekke fra. Dette er virkemidler som deltakere i Fritt Ord-konkurransene også må kunne benytte seg av.

Fristen for levering er 15. mars 2024.

Les alt om konkurransen på www.frittordkonkurransen.no

Vinnerne av 2023s konkurranse skrev om konspirasjonsteorier. Her kan du lese om hordan de jobbet og hva de tre som vant, skrev – og tegnet.

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.