"Jeg skroller, altså er jeg"

22. september 2023

Årets tema i Fritt Ord-konkurransen for videregående skoler knytter seg til skjermbruk. Temaet ble lansert i på St. Svithun videregående i Stavanger under ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.

Årets tema i Fritt Ord-konkurransen for videregående skoler knytter seg til skjermbruk. Temaet ble lansert i på St. Svithun videregående i Stavanger under ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.

Dagens unge lever i en verden med mer skjerm og mer mobil og mer nett enn noen gang før – og mer desinformasjon. Men de har også større mulighet til å sjekke kilder selv enn noen gang før. Hvordan opplever de selv å være «barn av skrollingen»?

Fritt Ord ønsker å spørre skoleungdom: Hva mener du om skjerm? Oppleves det som et problem? Oppleves debatten om skjermbruken reell også for ungdom, eller er det en debatt unge blir påført av voksensamfunnet? Når vi lever våre liv gjennom skjerm og sosiale medier, hvordan forholder vi oss til desinformasjon, falske nyheter og andre villedende kilder?

På lanseringen diskuterte to VG1-klasser på St. Svithun i Stavanger mange av disse spørsmålene med romanforfatter Birger Emanuelsen og Sølve Kuraas Karlsen som leder Tenk, skolesatsingen til Faktisk.no.

Sølve Kuraas Karlsen
Sølve Kuraas Karlsen

Pålitelige og sanne kilder
Sølve Kuraas Karlsen tok for seg hvordan vi forholder oss til kilder.
– Det er lett å bli lurt, lettere enn vi ofte tror. Men husk, det er svært sjelden kildene lurer oss for å være ondskapsfulle, sa han.
– De gjør det for å få fram en agenda, for å tjene penger, for å få fram et budskap. Vår jobb er å stille spørsmål, være kritiske og dobbeltsjekke andre steder.

Han fikk spørsmål om hvordan vi kan skille mellom gode og dårlige kilder, og hvordan vi skal forholde oss til dette i hverdagen. Forfatter Birger Emanuelsen poengterte at vi mennesker stort sett alltid har måtte forholde oss til kilder, både pålitelige og upålitelige.
– Nå er det også lettere å sjekke kildene, sa han. Så samtidig som problemet med kildekritikk er der, kan man også snu på det, og si at vi lever i en tid der kildene faktisk kan sjekkes.

Han sa videre at noen ganger er det viktig å tøye sannheten:
– Jeg respekter sannhet, og jeg strekker meg etter den. Samtidig ville jeg aldri ha skrevet de bøkene jeg har gjort, jeg ville ikke kunne gjort det arbeidet eller hatt det forholdet jeg har til kona mi og barna mine, hvis jeg bare hadde vært opptatt av at alt skal være sant. Vi trenger også de gode historiene. Og vi dras mot fortellingene på nettet, sa han.

Birger Emanuelsen
Birger Emanuelsen

Emanuelsen minnet om at en god forteller må legge til og trekke fra. Dette er virkemidler som deltakere i Fritt Ord-konkurransene også må kunne benytte seg av.

Fristen for levering er 15. mars 2024.

Les alt om konkurransen på www.frittordkonkurransen.no

Vinnerne av 2023s konkurranse skrev om konspirasjonsteorier. Her kan du lese om hordan de jobbet og hva de tre som vant, skrev – og tegnet.

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.