Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020

20. februar 2021

Rapporten Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020 trekker linjene til den forrige undersøkelsen i 2014 i lys av hendelser og utviklingstrekk på fire felt: litteratur, scenekunst, visuell kunst og film.

Vurderer kunstnere at ytringsfriheten er styrket eller svekket de siste fem årene? Hvilke endringer peker de på, og hvilke konkrete erfaringer har de gjort seg med hensyn til innskrenkninger av ytringsfriheten? På hvilke måter er ytringsfrihet og kunstnerisk frihet under press?

Rapporten er første publikasjon i Fritt Ords monitorprosjekt – Status for ytringsfriheten i Norge 2020–21, og er skrevet av Tore Slaatta og Hanne M. Okstad i TSL Analytics. Hvordan berører rapporten Ytringsfrihetskommisjonens arbeid, og kan vi si noe om utviklingen videre?

Rapporten kan lastes ned her:
Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020
Sammendrag. Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020

Lansering

Torsdag 11. mars 2021 kl. 14.00–15.30, livestrømmet.

Etter Tore Slaattas innledende presentasjon fulgte en samtale med:

Pia Maria Roll, scenekunstner
Kjersti Løken Stavrum, leder for Ytringsfrihetskommisjonen
Gelawesh Waledkhani, billedkunstner

Moderator: Jonas Ekeberg, kritiker, kurator og leder for Fotografihuset i Oslo

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.