Misvisende om Fritt Ord og Litteraturhuset

29. september 2014

I forbindelse med videreføringen av Litteraturhuset i Oslo er det flere ganger dukket opp påstander om at Fritt Ords styre skulle ha forutsatt at Litteraturhuset fra 2014 skulle «stå på egne ben», i betydningen greie seg uten offentlig støtte.

Da det tidlig ble klart at Litteraturhuset åpenbart fylte et behov som fast litterær møteplass og debattarena, sto det for oss som vesentlig at ulike parter – private så vel som offentlige – gikk sammen om å sikre en langsiktig virksomhet for denne vitale allmennyttige institusjonen. For å stimulere til dette gikk Fritt Ord i februar i år inn med et nytt tilsagn om en videreført støtte for ytterligere syv år med tre millioner årlig. Vi har utfordret private sponsorer, stat og kommune til å bidra langsiktig.

På nært hold har Fritt Ord vært vitne til at Litteraturhusets styre og ledelse i flere år har arbeidet systematisk og iherdig for å legge et solid, fremtidsrettet grunnlag for virksomheten. Egeninntektene fra salg, utleie og sponsorstøtte har hele tiden vært økende, og utgjør nå 19 millioner kroner årlig. Men en kulturinstitusjon med et så omfattende og krevende program som Litteraturhuset kan ikke leve av markedet alene. En kombinert privat-offentlig finansiering er det som sikrer Litteraturhusets fulle uavhengighet og frie programvirksomhet i det lange løp.

Francis Sejersted
Tidligere styreleder i Fritt Ord

Georg Fredrik Rieber-Mohn
Styreleder i Fritt Ord

30.09.2014

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.