Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Program

Samtale med forfatter og journalist Ingeborg Volan, Bokklubbene: Hvordan håndtere digital ambivalens?

Innlegg og paneldebatt om kunstig intelligens i skolen ved:
Eirik Solheim, NRK Beta
Siv Sørås Valand, Landslaget for norskundervisning
Kenneth Bareksten, Osloskolen

Foredrag ved forfatter og journalist Silje Bekeng-Flemmen.

Innlegg ved William Matteus Fonn, elev i videregående skole, som tidligere har deltatt i og vunnet Fritt Ord-konkurransen for vgs.

Her kan du melde deg på

Kenneth Bareksten. Lena Lindgren
Kenneth Bareksten og Lena Lindgren

Eirik Solheim, Siv Sørås Valand og Silje Bekeng-Flemmen.
Eirik Solheim, Siv Sørås Valand og Silje Bekeng-Flemmen.

Hva Fritt Ord-konkurransen kan gjøre for elevene

Vi ønsker at elevene resonnerer, tenker og utvikler sin bevissthet rundt egen skjermbruk. Også utfordringer knyttet til kunstig intelligens, nettroll og skjermbruk i skolen vil være relevante innfallsvinkler. Teknologien gir enorme muligheter for å formidle sine meninger og motta informasjon, men i dag er det få som ser på internetts offentlighet som ytringsfrihetens mekka. Algoritmer, falske kontoer som troller i kommentarfelt, kommersielle aktører og upålitelige kilder gjør at «skjermen» blir et uoversiktlig landskap, langt unna en ideell medieoffentlighet. Sensur, selvsensur, overvåking og kontroll er ulike mekanismer som truer friheten og er i ytterste konsekvens et demokratisk problem.

Velkommen til et seminar for lektorer og lærere i videregående skole, der vi går inn i noen av disse temaene – og kommer med tips til hvordan jobbe videre med tematikken i klasserommet.

Vi byr også på rolig førjulsstemning denne første desemberdagen.

Sted: Fritt Ord, Uranienborgveien 2.

Skjermbilde 2023 10 19 kl. 09.07.50
VINNEREN I FJOR: Mina Pran Kristensen fra Oslo skrev og tegnet om hvordan hun som 11-åring trodde på konspirasjonsteorier fra YouTube

NB: Endring i én programpost foretatt 29.11. 2023

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.

Linda Noor, Mohamed Abdi, Usman Rana og Kadafi Zaman.

Debatt- og samtalemøte: Mannsrollene i muslimske miljøer

6. november 2023

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debatt- og samtalemøte om mannsrollene i muslimske miljøer – med særlig blikk på gutters situasjon, torsdag 9. november 2023, kl. 18-19.30, i Skramsalen på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo.