Boklansering: Ytringsfrihet i en ny offentlighet – befolkningens holdninger til ytringsfrihet og informasjonsfrihet i Norge

13. april 2022

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til boklansering tirsdag 26. april 2022 kl. 10.00–12.00 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo.

Boka Ytringsfrihet i en ny offentlighet gir nye svar på hvordan befolkningens holdninger til ytringsfrihet har endret seg over tid, og et nytt kart over hvordan ulike grupper i befolkningen vektlegger ulike typer trusler mot informasjonsfrihet og en åpen offentlig debatt.

Hvor setter folk grensene for ulike budskap og aktører – og i hvilken grad oppfatter de at debatten gjør det mulig for dem å ytre seg? Og opplever ulike grupper – med ulik politisk tilhørighet, alder utdanning og kjønn – at skoen trykker forskjellige steder?

Boka rommer også ny kunnskap om hvordan de mest aktive debattantene på sosiale medier skiller seg fra befolkingen for øvrig, hva som motiverer «nettkrigere», og hvordan folk flest vurderer nyhetsmedier og trusselen fra de falske nyhetene.

PROGRAM

10.00–11.15:
- Kari Steen-Johnsen: Hvordan har holdninger til ytringsfrihet endret seg fra 2013 til 2022 – posisjoner i ytringsfrihetsdebatten.
- Audun Fladmoe: En polarisert digital debatt? Aktive nettdebattanter og deres holdninger.
- Marjan Nadim: Kampen i gråsonene: Deltagere i opphetede og aggressive nettdebatter.
- Hallvard Moe: Falske nyheter og partiske journalister?

11.15–12.00:
Panelsamtale om ytringsfrihet i en ny offentlighet

Moderator:
Ida Pallin Bostadløkken
Panel:
Lisa Esohel Knudsen (forfatter og rådgiver i Minotenk)
Dana Manouchehri (tidligere generalsekretær i LIM, politisk rådgiver i FrP)
Kjersti Løken Stavrum (leder av Ytringsfrihetskommisjonen)
Lars Fr. H. Svendsen (forfatter og professor i filosofi ved Universitetet i Bergen)

Boka Ytringsfrihet i en ny offentlighet publiseres av Universitetsforlaget (åpen tilgang) som en del av Monitorprosjektet om status for ytringsfriheten i Norge 2020–22, initiert og finansiert av Fritt Ord. Boken er gratis og tilgjengelig for nedlasting på Universitetsforlagets nettsider.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det vil også bli strømmet på nett for de som ikke har anledning til å delta fysisk:

Velkommen!

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.