Plikt, lyst eller frykt: Når forskere formidler i offentligheten

10. juni 2021

Stiftelsen Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til livestrømmet lansering av rapporten «Forskerne og offentligheten. Om ytringsfrihet i akademia», med påfølgende presentasjoner og debatt torsdag 17. juni 2021 kl. 10.00–11.30.

Illustrasjon: Gösta Flemming og Johan Lindberg

En ny undersøkelse har for første gang kartlagt forskeres syn på ytringsfrihet og offentlig deltagelse. Det er en del av forskeres samfunnsoppdrag å bidra til en opplyst offentlig debatt, men hvor aktive er forskere egentlig i medier og offentlig debatt? Kvier forskere seg for å ytre seg offentlig om kontroversielle tema og forskningsfunn? Hvorfor i så fall? Dreier det seg om uvilje mot tabloidisering og forenkling eller frykt for kritikk og hets? Eller prioriterer forskere karriere framfor samfunnsoppdrag?

På dette seminaret presenteres nøkkelfunn. I tillegg får vi vite hvilke prinsipper og grenser loven setter for akademisk frihet og forskeres ytringsfrihet. I panelsamtalen diskuteres forskeres formelle rett til å ytre seg opp mot hva som skjer i praksis, fra formidlingsglede til tilbaketrekning og ulike erfaringer med ytringsklima og offentlighet.

Midtveisrapporten er publisert her.

Program:

Innledning ved prosjektleder og forsker Kjersti Thorbjørnsrud.

Presentasjon ved jurist Vidar Strømme: «Jusen og ytringsfriheten i akademia».

Presentasjon ved forsker Marte Mangset: «Forskerne og offentligheten».

Samtale og debatt, ledet av forsker Arnfinn H. Midtbøen, med:

Mona Abdel-Fadil, seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

Kikki Flesche Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen, og Bjerknessenteret for klimaforskning

Thorgeir Kolshus, sosialantropolog og førsteamanuensis ved OsloMet

Tove Lie, ansvarlig redaktør for Khrono – en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning

Seminaret strømmes live på Fritt Ords nettsider og Facebook-side.


Undersøkelsen om ytringsfrihet i akademia er en del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020–21. Hovedprosjektet utføres av Institutt for samfunnsforskning i samarbeid med Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim. Resultatene kommer i en større publikasjon våren 2022.

Nyheter

Løvene ved elven Tigris - norgespremiere under Arabiske Filmdager

24. mars 2025

Fritt Ord, Arabiske Filmdager og Indie Film Bergen inviterer til norgespremiere og visninger av «Løvene ved elven Tigris» av regissør Zaradasht Ahmed på Vika kino i Oslo under Arabiske Filmdager. Det er tre visninger med regissørsamtaler og samtaler om kulturarv i krig.

Fredag 4. april 2025 kl. 18.15 på Vika 1 (billetter), lørdag 5. april kl. 16.15 på Vika 4 (billetter) og søndag 6. april kl. 13.15 på Vika 3 (billetter). Billetter her.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. mars 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925 – 2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 1300-1700
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Khalid Albaih – Refresh

20. mars 2025

Fritt Ord og Kunstnernes Hus inviterer til utstillingen Refresh av den sudanske politiske karikaturtegneren og kunstneren Khalid Albaih, som gjennom to måneder kontinuerlig vil oppdatere utstillingen i foajeen på Kunstnernes Hus med karikaturer og verk.

Utstillingen åpner fredag 21. mars 2025 kl. 19.00, og vil stå frem til 21. mai 2025. Det blir kunstnersamtale i Kunstnernes Hus Kino med Khalid Albaih, Tuda Muda og Eszter Salamon, som står bak andre utstillinger i Kunstnernes Hus, kl. 20.00. Kvelden avsluttes på dansegulvet med sudanske rytmer av DJ Daeva.

Call for nominations: Free Media Awards 2025

14. mars 2025

In collaboration with the ZEIT STIFTUNG BUCERIUS of Hamburg, the Fritt Ord Foundation has allocated the Free Media Awards annually since 2004 to Eastern European journalists and media that defy every obstacle to tirelessly ensure independent press coverage. Russia’s war against Ukraine and the subsequent wave of disinformation clearly demonstrates the need for independent reporting in the region. Journalist, editorial teams and media companies in and from Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Russia, Ukraine and Hungary who make a contribution to press freedom through their investigative, independent reporting can be nominated for the Free Media Awards.