Plikt, lyst eller frykt: Når forskere formidler i offentligheten

10. juni 2021

Stiftelsen Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til livestrømmet lansering av rapporten «Forskerne og offentligheten. Om ytringsfrihet i akademia», med påfølgende presentasjoner og debatt torsdag 17. juni 2021 kl. 10.00–11.30.

Illustrasjon: Gösta Flemming og Johan Lindberg

En ny undersøkelse har for første gang kartlagt forskeres syn på ytringsfrihet og offentlig deltagelse. Det er en del av forskeres samfunnsoppdrag å bidra til en opplyst offentlig debatt, men hvor aktive er forskere egentlig i medier og offentlig debatt? Kvier forskere seg for å ytre seg offentlig om kontroversielle tema og forskningsfunn? Hvorfor i så fall? Dreier det seg om uvilje mot tabloidisering og forenkling eller frykt for kritikk og hets? Eller prioriterer forskere karriere framfor samfunnsoppdrag?

På dette seminaret presenteres nøkkelfunn. I tillegg får vi vite hvilke prinsipper og grenser loven setter for akademisk frihet og forskeres ytringsfrihet. I panelsamtalen diskuteres forskeres formelle rett til å ytre seg opp mot hva som skjer i praksis, fra formidlingsglede til tilbaketrekning og ulike erfaringer med ytringsklima og offentlighet.

Midtveisrapporten er publisert her.

Program:

Innledning ved prosjektleder og forsker Kjersti Thorbjørnsrud.

Presentasjon ved jurist Vidar Strømme: «Jusen og ytringsfriheten i akademia».

Presentasjon ved forsker Marte Mangset: «Forskerne og offentligheten».

Samtale og debatt, ledet av forsker Arnfinn H. Midtbøen, med:

Mona Abdel-Fadil, seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

Kikki Flesche Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen, og Bjerknessenteret for klimaforskning

Thorgeir Kolshus, sosialantropolog og førsteamanuensis ved OsloMet

Tove Lie, ansvarlig redaktør for Khrono – en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning

Seminaret strømmes live på Fritt Ords nettsider og Facebook-side.


Undersøkelsen om ytringsfrihet i akademia er en del av Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020–21. Hovedprosjektet utføres av Institutt for samfunnsforskning i samarbeid med Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim. Resultatene kommer i en større publikasjon våren 2022.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.