Fritt Ords kritikerstipender for 2021-2022

6. juli 2021

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2021 til august 2022, og er på 200 000 kroner hver.

Det kom inn 48 søknader til fristen, og Fritt Ord har i år tildelt elleve kritikerstipend. Disse gikk til Espen Hauglid (kunstkritikk i Morgenbladet), Morten Ståle Nilsen (film- og TV-kritikk i VG), Gro Jørstad Nilsen (litteraturkritikk i Bergens Tidende), Johannes Grytnes (litteraturkritikk i Bergens Tidende), Ola Hegdal (litteraturkritikk i NRK), Marius Lien (musikkritikk i Morgenbladet), Einar Aarvig (film- og TV-kritikk i Vårt Land), Live Kristianne Lundh (litteraturkritikk i Morgenbladet), Mari Grydeland (litteraturkritikk i Aftenposten), Anna Serafima Svendsen Kvam (litteraturkritikk i Stavanger Aftenblad) og Lars Elton (kunstkritikk i Dagsavisen).

Kritikere som leverer til dags- og ukemedier er blitt prioritert, men flere av kritikerne skriver også for tidsskrifter, magasiner, nettpublikasjoner og ulike nisjemedier. Stiftelsen har prioritert ut fra kvalitet og kritikernes planer fremover, og prøvd å få til en god spredning på kunstens og kulturens områder i fordelingen av stipendene.

Fritt Ords stipendordning ble opprettet i 2015, og er ment som et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av kritikk og anmelderi. Stiftelsen ønsker med satsingen å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar fra avisene. Les mer her.

I tillegg til de årlige kritikerstipendene bidrar Fritt Ord også til å styrke feltet på andre måter. Dags- og ukemedier, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen “"Norsk journalistikk":/nb/prosjekter/medier-og-journalistikk/utlysning-norsk-journalistikk”. Det er seks ordinære søknadsfrister årlig for denne ordningen. Neste frist er fredag 6.8. kl 15.

For mer informasjon, kontakt direktør Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

En fullsteding oversikt over mottakere av Fritt Ords kritikerstipend finnes i tildelingsdatabasen (velg “alle år” og “kategori: kritikerstipend”). Les mer om hvert års tildelinger her:

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen