Fritt Ords kritikerstipender for 2021-2022

6. juli 2021

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2021 til august 2022, og er på 200 000 kroner hver.

Det kom inn 48 søknader til fristen, og Fritt Ord har i år tildelt elleve kritikerstipend. Disse gikk til Espen Hauglid (kunstkritikk i Morgenbladet), Morten Ståle Nilsen (film- og TV-kritikk i VG), Gro Jørstad Nilsen (litteraturkritikk i Bergens Tidende), Johannes Grytnes (litteraturkritikk i Bergens Tidende), Ola Hegdal (litteraturkritikk i NRK), Marius Lien (musikkritikk i Morgenbladet), Einar Aarvig (film- og TV-kritikk i Vårt Land), Live Kristianne Lundh (litteraturkritikk i Morgenbladet), Mari Grydeland (litteraturkritikk i Aftenposten), Anna Serafima Svendsen Kvam (litteraturkritikk i Stavanger Aftenblad) og Lars Elton (kunstkritikk i Dagsavisen).

Kritikere som leverer til dags- og ukemedier er blitt prioritert, men flere av kritikerne skriver også for tidsskrifter, magasiner, nettpublikasjoner og ulike nisjemedier. Stiftelsen har prioritert ut fra kvalitet og kritikernes planer fremover, og prøvd å få til en god spredning på kunstens og kulturens områder i fordelingen av stipendene.

Fritt Ords stipendordning ble opprettet i 2015, og er ment som et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av kritikk og anmelderi. Stiftelsen ønsker med satsingen å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar fra avisene. Les mer her.

I tillegg til de årlige kritikerstipendene bidrar Fritt Ord også til å styrke feltet på andre måter. Dags- og ukemedier, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen “"Norsk journalistikk":/nb/prosjekter/medier-og-journalistikk/utlysning-norsk-journalistikk”. Det er seks ordinære søknadsfrister årlig for denne ordningen. Neste frist er fredag 6.8. kl 15.

For mer informasjon, kontakt direktør Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

En fullsteding oversikt over mottakere av Fritt Ords kritikerstipend finnes i tildelingsdatabasen (velg “alle år” og “kategori: kritikerstipend”). Les mer om hvert års tildelinger her:

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.