Fritt Ords kritikerstipender for 2020-2021

17. juni 2020

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2020 til august 2021, og er på 200 000 kroner hver. Stipendordningen ble opprettet i 2015.

Det kom inn 47 søknader. De ti som er tildelt kritikerstipendet er Ragnhild Brochmann (kunst- og motekritikk/visuell kultur i Morgenbladet), Espen Hauglid (kunstkritikk i Morgenbladet), Ida Madsen Hestman (kritikk av musikk, film og TV, populærkultur og nye medier i VG og Dagsavisen), Sigmund Holm-Jensen (litteraturkritikk i Stavanger Aftenblad), Ellen Sofie Lauritzen (litteraturkritiker i Dagens Næringsliv), Sandra Lillebø (teater- og litteraturkritikk i Klassekampen), Per Christian Selmer-Anderssen (scenekunstkritikk i Aftenposten), Ulla Svalheim (litteraturkritikk i Vårt Land), Audun Vinger (musikkritikk i Dagens Næringsliv), og Einar Aarvig (film- og TV-kritikk i Vårt Land og Aftenposten).

Kritikere som leverer til dags- og ukemedier er blitt prioritert, men flere av kritikerne skriver også for tidsskrifter, magasiner, nettpublikasjoner og ulike nisjemedier. Stiftelsen har prioritert ut fra kvalitet og kritikernes planer fremover, og prøvd å få til en god spredning på kunstens og kulturens områder i fordelingen av stipendene. I år mottok vi svært få søknader fra kritikere som publiserer i medier basert utenfor Oslo. Fritt Ord oppfordrer flere kritikere som leverer til regionale medier omkring i landet til å søke ved neste anledning.

Fritt Ords kritikerstipend er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av kritikk og anmelderi, og stiftelsen ønsker med satsingen å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar fra avisene.

I tillegg til de årlige kritikerstipendene bidrar Fritt Ord også til å styrke feltet på andre måter. Dags- og ukemedier, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen “Norsk journalistikk”. Det er seks ordinære søknadsfrister årlig for denne ordningen, se Fritt Ords nettsider. Neste frist er fredag 7.8. kl 15.

For mer informasjon, kontakt direktør Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

En fullsteding oversikt over mottakere av Fritt Ords kritikerstipend finnes i tildelingsdatabasen (velg “alle år” og “kategori: kritikerstipend”). Les mer om hvert års tildelinger her:

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.