Fritt Ords kritikerstipender for 2022-2023

22. juni 2022

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2022 til august 2023, og er på 250 000 kroner hver.

Det kom inn 31 søknader til fristen, og Fritt Ord har i år tildelt 10 kritikerstipender. Disse gikk til Aleksander Huser (film og tv-kritikk i Ny Tid), Andrew Kroglund (litteraturkritikk i Vårt Land), Elise Winterthun (litteraturkritikk i Klassekampen), Espen Hauglid (kommentarer og kritikk av billedkunst i Morgenbladet), Hedda Fredly (scenekunstkritikk i Dagbladet), Heidi Bøhagen (podkastkritikk i Bergens Tidende), Ketil Slagstad (litteraturkritikk i Morgenbladet), Per Christian Selmer-Andersen (scenekunstkritikk i Aftenposten), Sindre Hovdenakk (litteraturkritikk i VG) og Tomine Sandal (scenekunstkritikk i Klassekampen).

Flere av kritikerne ovenfor skriver også for tidsskrifter, magasiner, nettpublikasjoner og ulike nisjemedier som Fett, Norsk Shakespearetidsskrift, Periskop, Prosa, Rushprint, Vinduet, Vagant m.fl.

— De ti er blant de mest interessante kritikerne og kommentatorene på det norske kulturfeltet. Spesielt glad er vi for at seks av årets ti skribenter får Fritt Ords kritikerstipend for aller første gang. For første gang deler vi også ut stipendet til en som bare skal arbeide med kritikk av podkast, som jo er en stadig mer sentral sjanger, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Fritt Ords stipendordning ble opprettet i 2015, og er ment som et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av kritikk og anmelderi. Stiftelsen ønsker med satsingen å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar fra avisene. Les mer her (lenke).

I tillegg til de årlige kritikerstipendene bidrar Fritt Ord også til å styrke feltet på andre måter. Dags- og ukemedier, magasiner og tidsskrifter, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen Norsk journalistikk. Det er seks ordinære søknadsfrister årlig for denne ordningen. Neste frist er fredag 5. august kl. 15.

For mer informasjon om Fritt Ords kritikerstipend, kontakt direktør Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

En fullstendig oversikt over mottakere av stipendene finnes i tildelingsdatabasen (velg “alle år” og “kategori: kritikerstipend”). Les mer om hvert års tildelinger her:

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.