Fritt Ords kritikerstipender for 2022-2023

22. juni 2022

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2022 til august 2023, og er på 250 000 kroner hver.

Det kom inn 31 søknader til fristen, og Fritt Ord har i år tildelt 10 kritikerstipender. Disse gikk til Aleksander Huser (film og tv-kritikk i Ny Tid), Andrew Kroglund (litteraturkritikk i Vårt Land), Elise Winterthun (litteraturkritikk i Klassekampen), Espen Hauglid (kommentarer og kritikk av billedkunst i Morgenbladet), Hedda Fredly (scenekunstkritikk i Dagbladet), Heidi Bøhagen (podkastkritikk i Bergens Tidende), Ketil Slagstad (litteraturkritikk i Morgenbladet), Per Christian Selmer-Andersen (scenekunstkritikk i Aftenposten), Sindre Hovdenakk (litteraturkritikk i VG) og Tomine Sandal (scenekunstkritikk i Klassekampen).

Flere av kritikerne ovenfor skriver også for tidsskrifter, magasiner, nettpublikasjoner og ulike nisjemedier som Fett, Norsk Shakespearetidsskrift, Periskop, Prosa, Rushprint, Vinduet, Vagant m.fl.

— De ti er blant de mest interessante kritikerne og kommentatorene på det norske kulturfeltet. Spesielt glad er vi for at seks av årets ti skribenter får Fritt Ords kritikerstipend for aller første gang. For første gang deler vi også ut stipendet til en som bare skal arbeide med kritikk av podkast, som jo er en stadig mer sentral sjanger, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Fritt Ords stipendordning ble opprettet i 2015, og er ment som et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av kritikk og anmelderi. Stiftelsen ønsker med satsingen å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar fra avisene. Les mer her (lenke).

I tillegg til de årlige kritikerstipendene bidrar Fritt Ord også til å styrke feltet på andre måter. Dags- og ukemedier, magasiner og tidsskrifter, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen Norsk journalistikk. Det er seks ordinære søknadsfrister årlig for denne ordningen. Neste frist er fredag 5. august kl. 15.

For mer informasjon om Fritt Ords kritikerstipend, kontakt direktør Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

En fullstendig oversikt over mottakere av stipendene finnes i tildelingsdatabasen (velg “alle år” og “kategori: kritikerstipend”). Les mer om hvert års tildelinger her:

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.