Norwegian Journal of Photography

I 2011 ble Norwegian Journal of Photography startet – en arena hvor uavhengige fotografer som arbeider i landskapet mellom det tradisjonelle pressefotografiet på den ene siden og kunstfotografiet på den andre, kan få vist frem prosjekter i sin fulle bredde.

Foto: Therese Alice Sanne
Foto: Therese Alice Sanne

NJP bringer sammen og støtter utvalgte norske fotografiske dokumentarprosjekter, og den første utgaven av boken ble lansert i februar 2013.

NJP er et prosjekt i forlengelsen av Fritt Ords satsning for å styrke dokumentarfotografiets stilling i Norge. I 2006 utlyste Fritt Ord prosjektmidler til samfunnsengasjerte fotografer. Prosjektene ble realisert mellom 2007 og 2009, og resulterte i utstillingen ”Norsk dokumentarfotografi” ved Henie Onstad kunstsenter høsten 2009 samt bokutgivelsen Norsk dokumentarfotografi i dag ved Forlaget Press samme år.

Norwegian Journal of Photography (NJP) vil bringe sammen og støtte utvalgte norske fotografiske dokumentarprosjekter, og skape en bok for nasjonal og internasjonal distribusjon som vil gis ut annethvert år. Vårt mål er å reflektere og formidle den økende posisjonen norsk fotografi har internasjonalt, samt å dyrke det dokumentarfotografiske miljø på hjemmebane. Vi ønsker å skape et inspirerende forum der norske fotografer kan vise frem sine arbeider internasjonalt, og fortsette å produsere relevante, debattskapende og spennende visuelle historier. Etter en omfattende utvelgelsesprosess vil prosjektene til ti fotografer velges ut til den første utgivelsen av NJP. I løpet av en to års syklus vil disse fotografene motta redigeringsveiledning og hjelp til å søke økonomisk støtte. De vil delta på masterclass og seminarer med framtredende internasjonale gjesteforelesere.

Vårt mål med NJP er å skape en dynamisk, relevant og representativ bok om norsk dokumentarfotografi, som viser de beste visuelle uttrykkene i kombinasjon med en sterk fortellerevne. Vi oppfordrer fotografer til å utfordre definisjonen av begrepet dokumentarfotografi og samtidig jobbe for å produsere sterke, enhetlige og uavhengige visuelle historier. Søkere til NJP kan både sende inn forslag til et nytt prosjekt eller fotoprosjekter som allerede er påbegynt. Prosjektene vil bli presentert underveis på websiden www.njp.no

Nyheter

On rape   laia abril 02

Arrangement: Fotografen Laia Abril – «A History of Misogyny»

15. mars 2023

Torsdag 16. mars 2023 kl. 18.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo: Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord inviterer til et seminar med fotografen Laia Abril. I en lang periode har den spanske fotografen jobbet med prosjektet «A History of Misogyny», en trilogi med bøkene «On Abortion», «On Rape» og den siste som planlegges i år: «Mass Hysteria».

Jonas Bendiksen - The Book of Vales

Jonas Bendiksen, fake news og nye NJP-fotografer

22. februar 2022

Tirsdag 1. mars klokken 18.00 kommer Magnum-fotograf Jonas Bendiksen til Fritt Ord for å presentere sin bok The Book of Veles. Deretter blir det samtale med fem av de nye fotografene tilknyttet Norwegian Journal of Photography (NJP).

Abusdal

Årets vakreste Bok 2020: Terje Abusdal og Gösta Flemming

4. november 2020

Fritt Ord gratulerer Terje Abusdal og Gösta Flemming med Grafills utmerkelse Årets vakreste Bok.

45 poster

Damian Heinischs fotobok «45» vinner prestisjetunge Mack First Book Award

30. juni 2020

Fotoboken «45» har vunnet debutantprisen First Book Award, som deles ut av det London-baserte forlaget MACK.

Dokfoto

Norsk dokumentarfotografi

23. august 2019

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpnet utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres. Utstillingen står frem til 12. januar 2020.

59211538 2522050511163272 3031949574685065216 o

Seminar: De store fotoprosjektene

3. mai 2019

Hvordan jobber verdens ledende fotografer med de store langtidsprosjektene? Hva skal til for å nå gjennom med historiene? Fredag 3. mai kl. 18.00 kommer den nederlandske fotografen Kadir van Lohuizen til Fritt Ord for å fortelle om sitt dokumentararbeid.

Utlysning kollage 2019

NJP søker nye fotografer

5. april 2019

Norwegian Journal of Photography søker nå etter fotografer som ønsker å være med på den femte runden med NJP. Søknadsfristen er fredag 5. april 2019.

Kollage raghu01

Seminar med fotografen og Magnum-legenden Raghu Rai

2. november 2018

Fredag 2. november 2018 kl. 19.00–20.30 inviterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography til et sjeldent møte med den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai i Uranienborgveien 2, Oslo.

Avani poster 180207

Raghu Rai – An Unframed Portrait: visning og samtale

1. november 2018

Fritt Ord, Piraya Film og Norwegian Journal of Photography inviterer til en unik visning av dokumentarfilmen om den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai – An Unframed Portrait, og en samtale mellom Raghu Rai, regissør Avani Rai og VII-fotograf Linda Bournane Engelberth.

Norwegian Journal of Photography-seminar under DOK18

26. mai 2018
Lørdag 26. mai kan du møte to av fotografene fra Norwegian Journal of Photography samt bokredaktør i Journal Forlag, Gösta Flemming, på Dok-festivalen i Fredrikstad.
Collage 04

Seminar: Å arbeide fram en egen stemme

20. september 2017

Magnum-fotograf Christopher Anderson og tidligere NJP-fotograf Linda Bournane Engelberth, nå i mentorprogrammet til bildebyrået VII, jobber begge med dokumentarisk og personlig fotografi. Onsdag 20. september kan du høre dem snakke om sine metoder.

Samling01

Lansering av Norwegian Journal of Photography #3

21. april 2017

Vi ønsker velkommen til lanseringsfest for den tredje utgaven av Norwegian Journal of Photography i Fritt Ords lokaler fredag 21. april klokken 19.00.