Utlysning: Kvalitetsjournalistikk i en ny tid (avluttet)

Fritt Ord utlyste inntil 10 millioner kroner årlig i tre år til journalistikkprosjekter, fra 2015 til 2017. Satsningen hadde tittelen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid.

Fra pressemeldingen:

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å gjøre enda mer for å legge til rette for og støtte kritisk og vesentlig kvalitetsjournalistikk på flere områder.

– Derfor setter Fritt Ord av inntil ti millioner kroner årlig i tre år til solide prosjekter innenfor seks prioriterte områder, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

De seks områdene er:

  • Journalistikk om Norges forhold til EU
  • Journalistikk om klimaspørsmål
  • Kritisk journalistikk og tilrettelegging av debatt i norske lokalsamfunn
  • Journalistikk for unge mediebrukere
  • Undersøkende journalistikk på lite dekkede felter
  • Prosjektstøtte til frie spaltister med publiseringsavtale

Prosjektene skal ha allmennheten som målgruppe. Søkerne kan bruke en hvilken som helst publiseringsplattform, og kan gjerne være multimediale. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner og publisister med norske mediebrukere som målgruppe kan søke. Søkerne kan være redaksjoner eller enkeltpersoner, men all støtte skal brukes av navngitte enkeltpersoner. Vi er åpne for nye former for samarbeid mellom flere redaksjoner/journalistiske miljøer, og frilansere med publiseringsavtale er velkomne som søkere.

Vi ber om en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider, samt kortfattede vedlegg som inneholder fremdriftsplan, opplysninger om andre finansieringskilder, samlet prosjektbudsjett og oversikt over prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver. Merk søknaden «Ny journalistikk» i tittelfeltet. Søkere bruker Fritt Ords skjema for søknadslevering.

Behandlingen av søknadene vil foregå fortløpende gjennom året, og følger Fritt Ords ordinære søknadsfrister.

Nyheter

Ukrainian emergency workers and volunteers carry an injured pregnant woman from a maternity hospital damaged by an airstrike in Mariupol, Ukraine, March 9, 2022. Still from FRONTLINE PBS and AP’s feature film “20 Days in Mariupol.”
CREDIT: (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Filmvisning: 20 Days in Mariupol med regissørsamtale

26. mai 2023

Onsdag 31. mai 2023 kl. 19.00 på Vega Scene i Oslo.
Billetter: Vega Scene

Mann henter engangsplastikk søppel i norsk by.

Norsk gravejournalistikk er revitalisert

3. mai 2023

30 lokalaviser ruller for tiden ut avsløringer om søppelbergene med engangsplast i Norge og Europa. Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) styrker gravejournalistikken i de små redaksjonene.

04

Diskuterte Ukrainas kreative motstand

15. desember 2022

Hvordan kan journalister, forfattere og kunstnere arbeidere under en brutal overfallskrig? Ukrainske journalister og kulturprofiler var samlet i Oslo i desember for å diskutere spørsmålet.

310855703 7293706317330836 6402539707896006049 n

Nye tildelinger i oktober 2022: Ny medieplattform på venstresiden

18. november 2022

Fritt Ord har i oktober tildelt journalistikk-midler til Manifest Media for å bygge en «digital medieplattform til venstre for midten i norsk politikk» og dermed øke mediemangfoldet. I samme tildelingsrunde i 2022 støttes internasjonal gravejournalistikk, lokaldebatt i Valdres og alt fra tegneserier til sport, russisk påvirkning i Norge, kjærlighet og dekolonisering.

Photo of Tarjei Leer-Salvesen.

Skal bruke utlandet som brekkstang for innsyn – Fritt Ord Journalism Fellowship for 2023 tildelt Tarjei Leer-Salvesen

20. oktober 2022

Et dokument som holdes hemmelig i Norge, kan finnes åpent i et annet land. Nå vil den erfarne innsynsjegeren Tarjei Leer-Salvesen bruke The Fritt Ord Journalism Fellowship ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford for å studere hvordan journalister og andre kan bruke dette og 136 ulike lands innsynsregler til å oppnå mer åpenhet.

Briller

Kvalitetsjournalistikk i en ny tid

6. januar 2016

Pressemelding 3. november 2014

Aviser 5yg

Utlysningen Ny journalistikk fortsetter i 2016

6. januar 2016

Fritt Ord utlyser inntil 10 millioner kroner årlig i 2016 og 2017 til journalistikkprosjekter. Satsningen har tittelen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid og ble startet i 2015.

Briller

5,15 millioner til kvalitetsjournalistikk

2. mars 2015

PRESSEMELDING 2.3.15 KL. 830

Norsk kvalitetsjournalistikk bilde

Journalistikk og demokrati

9. mai 2013

Som et bidrag til ordskiftet om den digitale medierevolusjonen nedsatte Fritt Ord høsten 2012 en arbeidsgruppe. Rapporten Journalistikk og demokrati. Hvor går mediene? Hva kan gjøres? ble lagt frem på Nordiske Mediedager i Bergen, 9. mai 2013.