Utlysning: Kvalitetsjournalistikk i en ny tid (avluttet)

Fritt Ord utlyste inntil 10 millioner kroner årlig i tre år til journalistikkprosjekter, fra 2015 til 2017. Satsningen hadde tittelen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid.

Fra pressemeldingen:

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å gjøre enda mer for å legge til rette for og støtte kritisk og vesentlig kvalitetsjournalistikk på flere områder.

– Derfor setter Fritt Ord av inntil ti millioner kroner årlig i tre år til solide prosjekter innenfor seks prioriterte områder, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

De seks områdene er:

  • Journalistikk om Norges forhold til EU
  • Journalistikk om klimaspørsmål
  • Kritisk journalistikk og tilrettelegging av debatt i norske lokalsamfunn
  • Journalistikk for unge mediebrukere
  • Undersøkende journalistikk på lite dekkede felter
  • Prosjektstøtte til frie spaltister med publiseringsavtale

Prosjektene skal ha allmennheten som målgruppe. Søkerne kan bruke en hvilken som helst publiseringsplattform, og kan gjerne være multimediale. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner og publisister med norske mediebrukere som målgruppe kan søke. Søkerne kan være redaksjoner eller enkeltpersoner, men all støtte skal brukes av navngitte enkeltpersoner. Vi er åpne for nye former for samarbeid mellom flere redaksjoner/journalistiske miljøer, og frilansere med publiseringsavtale er velkomne som søkere.

Vi ber om en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider, samt kortfattede vedlegg som inneholder fremdriftsplan, opplysninger om andre finansieringskilder, samlet prosjektbudsjett og oversikt over prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver. Merk søknaden «Ny journalistikk» i tittelfeltet. Søkere bruker Fritt Ords skjema for søknadslevering.

Behandlingen av søknadene vil foregå fortløpende gjennom året, og følger Fritt Ords ordinære søknadsfrister.

Nyheter

Skjermbilde 2024 03 06 kl. 17.03.41

«Praying for Armageddon»: Kristne fundamentalister i USA ønsker storkrig i Israel

6. mars 2024

– Det har vært en helt vill reise. Med det helvetet vi har i Gaza nå, treffer filmen enda hardere, sier Tonje Hessen Schei, regissør av dokumentarfilmen «Praying for Armageddon». Hun har fulgt kristenfundamentalister i åtte år, og mener filmen er enda mer aktuell etter at bombingen av Gaza startet.

Anmeldere

– Snittalderen til norske kulturanmeldere er for høy. Nye prosjekter i journalistikk

20. februar 2024

Nettavisen Framtida.no har fått støtte til å fortsette en satsing på unge anmeldere av film, TV-serier og dataspill. – Behovet blir tydelig når vi ser på snittalderen til filmanmeldere i de store norske avisene, sier redaktør i Framtida, Andrea Rygg Nøttveit. Se nye tildelinger til journalistikk i februar.

Behind the scene ny vaar   4

Fornyer gravejournalistikken, selv i små redaksjoner

14. februar 2024

Norske journalister har de siste årene fått kraftige verktøy og nye metoder i gravejournalistikk – også i små redaksjoner. Nye typer samarbeid gir resultater. Hvordan har alt dette skjedd? Det spurte Fritt Ord om i et debattseminar 14. februar.

Bring-sjåføren Agnieszka Walasek som laster ferdigsortert plastavfall

Ny vår for norsk gravejournalistikk

25. januar 2024

Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Fritt Ord inviterer til debattseminar 14. februar kl. 10.00.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Img 3727 1

– Konstruktiv journalistikk skal ikke være kos og gladsaker

5. oktober 2023

The Fritt Ord Journalism Fellowship 2024 ved Oxford University er tildelt Ingeborg Rangul (53), journalist i Fagbladet. Rangul skal fordype seg i konstruktiv journalistikk i praksis.

Skjermbilde 2023 09 18 kl. 13.04.39

Mediene og Baneheia-saken

18. september 2023

Norsk Presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord inviterer alle interesserte til seminar om mediene og Baneheia-saken, tirsdag 10. oktober kl 09-12 i Pressens hus.

Forfatter Bjørn Olav Jahr er tildelt Fritt Ords Honnør. Bildet er fra retten i Haugesund

Fritt Ords Honnør til Bjørn Olav Jahr

5. september 2023

Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr (54) tildeles Fritt Ords Honnør for grundig og standhaftig journalistikk som avdekket justismord i Baneheia-saken og bidro til foreløpig domfellelse i Birgitte Tengs-saken.

Skjermbilde 2023 06 14 kl. 11.09.55

Derfor styrer mange unna visse typer nyheter

14. juni 2023

Tilliten til norske medier er høy sammenliknet med andre land, men nesten én av fire nordmenn unngår likevel ofte enkelte typer nyheter. Nå vet vi mer om hvilke typer nyheter denne fjerdedelen styrer unna.
I dag slippes Reuters Institute Digital News Report for 2023 og den norske underrapporten.

Ukrainian emergency workers and volunteers carry an injured pregnant woman from a maternity hospital damaged by an airstrike in Mariupol, Ukraine, March 9, 2022. Still from FRONTLINE PBS and AP’s feature film “20 Days in Mariupol.”
CREDIT: (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Filmvisning: 20 Days in Mariupol med regissørsamtale

26. mai 2023

Onsdag 31. mai 2023 kl. 19.00 på Vega Scene i Oslo.
Billetter: Vega Scene

Mann henter engangsplastikk søppel i norsk by.

Norsk gravejournalistikk er revitalisert

3. mai 2023

30 lokalaviser ruller for tiden ut avsløringer om søppelbergene med engangsplast i Norge og Europa. Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) styrker gravejournalistikken i de små redaksjonene.

04

Diskuterte Ukrainas kreative motstand

15. desember 2022

Hvordan kan journalister, forfattere og kunstnere arbeidere under en brutal overfallskrig? Ukrainske journalister og kulturprofiler var samlet i Oslo i desember for å diskutere spørsmålet.