Publikasjoner
En oversikt over Fritt Ords publikasjoner, gitt ut alene eller i samarbeid med andre.
En oversikt over Fritt Ords publikasjoner, gitt ut alene eller i samarbeid med andre.
Frokostmøte i Fritt Ords lokaler onsdag 23. juni 2021 kl. 9-11, gjennomført i samarbeid med Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ). Arrangemenet består av to deler.
Rundt en av tre forskere i ny undersøkelse sier at de er redd for å redd for å bli oppfattet som en politisk aktør når de deltar i offentligheten som forsker eller fagperson.
Ungdommens ytringsfrihetsråd, bestående av 16 personer i alderen 16 til 26 år, har det siste året drøftet trender og utfordringer som møter ungdom og unge voksne i dagens ytringsklima. Konklusjonen er klar; rådet etterlyser mer opplæring i å debattere og bruke ytringsfriheten i praksis.
Et klart flertall i befolkningen mener det bør være rom for offentlige ytringer som enkeltgrupper kan oppleve som krenkende, viser ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning.
Rapporten Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020 trekker linjene til den forrige undersøkelsen i 2014 i lys av hendelser og utviklingstrekk på fire felt: litteratur, scenekunst, visuell kunst og film.
En medieanalyse av rasisme i kjølvannet av drapet på George Floyd og fremveksten av Black Lives Matter-bevegelsen.
Torsdag 18. juni ble den internasjonale medieundersøkelsen «Digital News Report 2020» lansert på et frokostwebinar hos Fritt Ord.
Andelen frilansere øker i flere land, men det finnes lite forskningsbasert kunnskap om arbeidsvilkårene for journalister, fotografer og kritikere uten fast ansettelse. Sammen med NJ Frilans, Pressefotografenes Klubb og Kritikerlaget har Fritt Ord tatt initiativ til en undersøkelse som vil kartlegge utfordringene frilansere og midlertidige står overfor.
Hvordan oppfatter norske kunstnere sin kunstneriske ytringsfrihet? Hvilke muligheter og begrensninger opplever de i sitt arbeid?
Delrapporten "Pressefrihetens kår i 2014: Ett skritt frem- og to tilbake?" (pdf) kan nå lastes ned fra Fritt Ords nettsider. I rapporten foretar Jon Wessel-Aas en gjennomgang av rettsutviklingen på noen sentrale felt når det gjelder vilkårene for publisistisk frihet og informasjonsfrihet i Norge, med vekt på perioden fra 1999 til 2014.
Erfarne kvinnelige nettdebattanter sier man må være hardhudet og tåle ubehageligheter hvis man vil delta i debatter i sosiale medier. Noen kvinner blir over tid mer tilbakeholdne med ytringer de vet kan provosere, viser en fersk rapport som inngår i prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge.
21. mars 2014 ble Hva skal vi med humaniora? Rapport om de humanistiske fagenes situasjon i Norge overrukket til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under et lanseringsseminar i Fritt Ords lokaler.